Siirry sisältöön
Ruokavinkit

5 kätevää vinkkiä leivinpaperin käyttöön – näin säästät aikaa ja vaivaa keittiössä

Kaupallinen yhteistyö / SAGA

Leivinpaperi on keittiön todellinen moniottelija. Edullinen arjen ja juhlan apuri vähentää sotkua ja toimii leipurin oikeana kätenä. Tunnetko jo nämä kokkaamista helpottavat kikat?

Pidä pinnat puhtaina, tee ruokaa ilman ylimääräistä rasvaa ja pidennä astioiden käyttöikää – leivinpaperin ja muutaman näppärän niksin avulla ruoanlaitto helpottuu yllättävän paljon. SAGA leivinpaperista on apua kokkailun joka kohdassa: esivalmistelut, kypsennys ja ruokien säilytys hoituvat sen avulla suit sait sukkelaan. Käytön jälkeen biohajoavat leivinpaperit voi kierrättää biojätteessä, kompostissa tai polttamalla. 

Kauliminen

Jos taikina tuppaa kauliessa jäädä alustaan kiinni, kokeile ehdottomasti tätä kikkaa. Taikinan kauliminen kahden leivinpaperin välissä saa homman sujumaan sutjakkaasti ja vähentää ylimääräisten jauhojen tarvetta. Taikinasta tulee näin tasaisempaa ja siitä saa helposti kaulittua tarpeeksi ohuen, mistä on hyötyä esimerkiksi pipareita tai galetteja leipoessa. Taikinan voi siirtää sujuvasti pellille saman leivinpaperin päällä. Sokerimassalla tai marsipaanilla viimeistellyt kakut, kuten prinsessakakut, saavat kauniin tasaisen kuorrutuksen, kun kaulit massan leivinpaperien välissä. Kaulimiseen käytettyä leivinpaperia ei kannata heittää pois, vaan hyödyntää myöhemmin muussa kokkailussa.

Vuokien ja peltien vuoraaminen

Jokaisen kotikokin unelma lienee vähemmillä tiskeillä selviäminen. Leivinpaperi pitää vuoat ja pellit puhtaampina eikä ylimääräistä rasvaakaan tarvita, sillä paperin ansiosta raaka-aineet eivät kärähdä uunissa peltiin kiinni. Piirakka- tai kakkuvuoan vuoraaminen leivinpaperilla myös nopeuttaa leipomista, sillä vuokaa ei tarvitse erikseen voidella ja korppujauhottaa. Paperin avulla kypsän kakkupohjan saa siirrettyä vaivattomasti tarjoilualustalle. Kosteutta hyvin kestävänä leivinpaperi sopii hyvin kakun aluspaperiksi, sillä se ei repeile kakkua leikatessa. Kääretorttua leipoessa paperi toimii apuna  tortun rullaamisessa.

Rutistaminen

Jos leivinpaperi ei tunnu asettuvan vuokaan, kokeile rutistaa se ensin palloksi! Ryppyinen leivinpaperi asettuu helpommin paikoilleen ja pitää muotonsa. Rutistettua paperia saa myös paremmin paineltua vuoan reunoille. Tätä kikkaa kannattaa hyödyntää etenkin pataleipää leipoessa. Leipätaikinan voi nostetaa leivinpaperin avulla helposti kuumaan pataan. Ryppyinen paperi mukautuu padan muotoihin eikä jää kohoavan leivän tielle.

Paistaminen

Leivinpaperi on mainio korvike erilaisille paistorasvoille. Kasvikset, kala ja liha ruskistuvat leivinpaperin päällä tasaisesti ja paperi estää ruoan palamisen kiinni pannuun. Ruokaan ei tartu ylimääräisiä makuja ja pannun tiskaaminen helpottuu. Moni jännittää etenkin kalan paistamista. Leivinpaperin avulla kokemattomampikin kokki onnistuu esimerkiksi rapeaksi paistetun kuhan tai ahvenfileiden kanssa. Pihvin paistamisen jälkeen liha kannattaa kääräistä hetkeksi leivinpaperin sisään lepäämään, niin maut tasaantuvat ja nesteet pysyvät lihan sisällä leikatessa. Leivinpaperin päällä myös erilaiset juustot, kuten salaatin kaveriksi kuumennettu vuohenjuusto, paistuvat tasaisesti. Jos rasvan räiskyminen huolestuttaa, leivinpaperia voi käyttää paistaessa kevyenä kantena. Leivinpaperiarkki päästää pannulta höyryn pois, jolloin ruoan pinta pysyy sopivan rapsakkana. Samalla paperi suojaa kokkausympäristöä rasvaisilta roiskeilta.

Raastaminen

Leivinpaperin avulla sitrushedelmien kuoren ja inkiväärin raastaminen luonnistuu helpommin ja siistimmin. Hienojakoista raastetta on joskus hankala saada kaiveltua raastimen syövereistä. Pala leivinpaperia raastimen terien päälle aseteltuna estää raasteen takertumisen teriin, nappaa kiinni raasteesta ja pitää samalla raastimen puhtaampana. Kikkaa kannattaa hyödyntää myös valkosipulin raastamiseen – esimerkiksi tofu limonellon valmistaminen nopeutuu leivinpaperin avulla huomattavasti.  Leivinpaperin kanssa kannattaa käyttää raastimen terävintä puolta, jotta raastaminen onnistuu mahdollisimman helposti.

Helpota elämää SAGAn tuotteilla

Monikäyttöinen, Suomessa valmistettu leivinpaperi tekee ruoanlaitosta ja leipomisesta helpompaa ja siistimpää. Erinomainen lämmönkesto ja tarttumaton pinta takaavat, että ruoanlaitto sujuu kuin leikiten. Tutustu biohajoaviin ja vastuullisesti tuotettuihin SAGA-leivinpapereihin ja muihin SAGA-tuotteisiin ja innostu kokeilemaan uutta keittiössä. 

Näin keittiö pysyy siistinä kokatessa

Kaupallinen yhteistyö / Lambi

Kotimaiset Lambi Home Towel -talouspaperiarkit sopivat keittiön kaikkien pintojen pyyhkimiseen.

Nappaa paperi yhdellä kädellä, kuivaa kädet hygieenisesti tai pyyhi lika pois. Sopivan paksu materiaali auttaa poistamaan helposti isommatkin roiskeet.

Siivoamisen lisäksi talouspaperi on mainio väline myös lihan, kalan ja tofun kuivaamiseen ennen paistamista. Tuotteella on malja-haarukka-merkki, joka takaa turvallisuuden lyhytaikaisessa ruokakontaktissa.


Search