Siirry sisältöön
Ilmasto

Hiilijalanjälkiluku ei välttämättä kerro riittävästi yksittäisen tuotteen ilmastokuormasta

Hiilijalanjälkiluku ei välttämättä kerro riittävästi yksittäisen tuotteen ilmastokuormasta
Aleksi Astaptsev
Tutkija, hiilineutraali maitoketju

Aleksi laskee työkseen maidon hiilijalanjälkeä. ”Yksittäisiä lukuja tärkeämpiä ovat kuitenkin ne teot, joilla ilmastonmuutosta hidastetaan.” Vapaa-ajalla Aleksille maistuvat salilla käyminen, lautapelit ja Oltermanni®.

Valion ilmastotiimin kehityspäällikkö Aleksi Astaptsev kertoo hiilijalanjälkimerkinnöistä, hiilijalanjäljen laskennasta ja lukujen vertailusta eri ruokatuotteiden välillä.

Paljon esillä olevat ilmastoasiat kiinnostavat ihmisiä, ja moni haluaa omilla toimillaan ja valinnoillaan tehdä osansa ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Valitsemalla tuotteen, jonka hiilijalanjälkiluku on mahdollisimman pieni, voi kokea tekevänsä ilmastoviisaan teon. Mutta onko oikeasti niin helppoa olla ilmastoystävällinen? Takanani on kahdeksan vuotta ympäristöasioiden opintoja yliopistolla ja neljä vuotta elinkaariarviointimallien luontia Valiolla. Lasken jatkuvasti tuotteiden ilmastovaikutuksia, mutta yksi hiilijalanjälkiluku tuotepakkauksessa ei kerro minulle juurikaan mitään. Jos hiilijalanjälkiluvut eivät ole yksiselitteisiä aiheen asiantuntijalle, miten ne voisivat olla sellaisia tavallisille kaupassa kävijöille?

Miksi edes asiantuntija ei pysty tekemään ilmastoviisasta valintaa pakkauksen yksittäisen hiilijalanjälkimerkinnän perusteella?

Aleksi Astaptsev

Hiilijalanjälki ilmoitetaan yleensä CO2-ekvivalenttia per kilo tuotetta, mutta kun puhumme ruoasta, emme syö kiloja, vaan ravintoaineita.


Search