Siirry sisältöön
Ilmasto

Mihin märehtijöitä tarvitaan?

Mihin märehtijöitä tarvitaan?
Juha Nousiainen
Ilmastotiimin johtaja

Valio Oy

Maitoa ja naudanlihaa tuotetaan Suomessa maailman mittakaavassa hyvin kestävästi. Kotieläimet, erityisesti nurmea ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja rehunaan käyttävät märehtijät, ovat oleellinen osa kestävää ruokajärjestelmää ja olennainen osa omavaraista ruuantuotantoamme.

World Resource Institute (WRI) on arvioinut, että maailman ruoan tarve kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoden 2020 tasoon. Ruoan tarpeen kasvu on luonnollinen seuraus väestön kasvusta. YK:n ennusteen mukaan vuonna 2100 maailman väestöksi on noin 10 miljardia, ennuste vaihtelee 9–11 miljardin välillä.

Vielä 1960-luvun alussa kiisteltiin siitä, riittääkö ruokaa edes 3 miljardille ihmiselle. Teknologinen kehitys on kuitenkin kiihdyttänyt ruoan tuotantoa huomattavasti nopeammin kuin väestö on kasvanut ja tämän seurauksena nälkää näkevien ihmisten määrä on laskenut. Fossiilitalouteen perustuvalla teknologiavetoisella kasvulla on ollut hintansa; ilmasto- ja muut päästöt ovat lisääntyneet voimakkaasti ja ilmasto on lämmennyt kiihtyvästi, mikä vaikeuttaa jo nyt ruoan tuotantoa monilla alueilla eri puolilla maailmaa, myös Euroopassa. Tarvittava suurempi ruokamäärä olisi tuotettava myös entistä pienemmillä päästöillä.


Search