Kenen ruokaa pelloilla tuotetaan?
Viime aikoina on ihan aiheellisesti nostettu keskusteluun eläintuotannon tulevaisuus osana tulevaisuuden ruokajärjestelmää. Eri arvioiden mukaan jopa 50–80 prosenttia maapallon kokonaispeltoalasta käytetään kotieläimien rehuntuotantoon. Loogisesti ajateltuna tämän peltoalan siirtäminen suoraan ruokakasvien tuotantoon voisi vähentää pellon tarvetta ja ympäristövaikutuksia. On kuitenkin epäselvää kuinka suuri osa tuosta rehuntuotantoon käytetystä peltopinta-alasta soveltuisi suoraan ihmisravinnoksi tarkoitettujen proteiini- ja energiakasvien tuotantoon.
Etenkään Suomen pohjoisilla leveyksillä kaikki peltomme eivät sovellu ruokakasveille – suurella osalla pohjoisista pelloista nurmi menestyy viljelyvarmasti ja tuottaa riittävän runsaita satoja. FAO:n arvion mukaan 30–40 prosenttia maailmanlaajuisesta peltoalasta on tällaisia nurmialueita, jotka eivät ole hyödynnettävissä ruokakasvien tuotantoon. Näillä alueilla asuu lähes miljardi ihmistä, ja niillä sijaitsevia nurmialueita hyödynnetään ruoantuotannossa märehtijöiden avulla.
Nurmitalous on tärkeä osa kansallista ruokaturvaamme
Suurin osa, noin 60–65 prosenttia, lehmien ravinnosta on nurmea. Nurmirehun lisäksi lehmät syövät viljapohjaisia rehuja, joista noin 20 prosenttia on viljateollisuuden sivuvirtoja kuten vehnänlesettä, ohrarehua, melassileikettä, rypsirouhetta tai -puristetta. Loput ovat rehuviljaa.
Märehtijöiden rehuksi viljeltävät nurmet ja laidunmaat tarjoavat useita ympäristöhyötyjä: ne muun muassa lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja vähentävät ravinnepäästöjä ja ovat myös valtava hiili- ja vesivarasto. Metsien tavoin myös ympäri vuoden vihreänä oleva nurmi toimii hiilensitojana. Ilmastopäästö tästä tuotannosta on pääosin metaania, mutta metaanin hiili on ns. kiertävää hiiltä, eikä siten lisää ilmakehän metaanimäärää, ellei eläinpopulaatio kasva. Ilmaston kannalta nimenomaan matalatuottoisen kotieläintuotannon kehittäminen olisikin edullista.
Ilman nurmipohjaista ruuantuotantoa suuressa osassa Suomea ei olisi minkäänlaista maataloustuotantoa, sillä lähinnä eteläisessä ja lounaisessa Suomessa kasvukausi riittää tuottamaan kannattavia ja riittäviä satoja ruokakasveilta kuten viljalta ja hernekasveilta. Monivuotiset kasvit kuten nurmi sitovat myös hiiltä ilmakehästä varsin tehokkaasti. Nurmipellot ovat myös satovarmempia poikkeavinakin kasvukausina ja näin ollen tärkeä osa kansallista ruokaturvaa.
Ruoan omavaraisuusaste on Suomessa varsin korkea, noin 80 prosenttia. Suomen oma ruoantuotanto nojautuu peltoihin, kotieläintiloihin ja kasvihuoneisiin. Kaikilla näillä on tärkeä paikkansa ruoantuotannon kokonaisuudessa, jos haluamme tuottaa ruokamme pääosin itse. On selvää, että kaikki peltomme eivät ruokakasveille sovellu, mutta nurmea syövien lehmien ansiosta voimme tuottaa ravintorikkaita maitotuotteita pohjoisinta Lappia myöten.
Kotieläintuotannolla on myös suuria vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Noin kolmasosa Suomen uhanalaisiksi luokitelluista luontotyypeistä on aikoinaan maidontuotannon myötä syntyneitä perinnebiotooppeja. Perinnebiotoopit, eli kedot, niityt, hakamaat ja metsälaitumet, ovat usein runsaslajisia ja elintärkeitä monille uhanalaisille lajeille. Perinnebiotooppien hoitamisesta luopuminen voikin aiheuttaa muun muassa lajiston köyhtymistä tai johtaa jopa tiettyjen luontotyyppien häviämiseen.