Siirry sisältöön
Suositukset

Miten eroon makeanhimosta?

Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Makeanhimosta on tullut monelle jo ongelma. Jos siis kärsit makeanhimosta, et ole kiusauksen kanssa yksin. Onneksi on olemassa keinoja, joilla voit hallita makeanhimoa tai ainakin vähentää sitä.

Mistä makeanhimo johtuu?

Makeanhimo vaikeuttaa terveellisten elämäntapojen noudattamista, mutta toisaalta terveelliset elämäntavat hillitsevät makeanhimoa. Himo makeaan voi johtua monista eri tekijöistä, kuten stressistä, väsymyksestä, tunteista tai verensokerin heilahteluista. Seuraavien vinkkien avulla voit vähentää makeanhimoa.

  1. Syö säännöllisesti ja monipuolisesti. Tällöin saat ruoasta riittävästi energiaa sekä ravintoaineita, mikä auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja mielihalut hallinnassa. Vältä liiallista sokerin, valkoisen jauhon ja rasvan käyttöä, sillä ne voivat aiheuttaa verensokerin heittelehtimistä, mikä lisää makeanhimon riskiä. Suosi sen sijaan kuitupitoisia ja proteiinipitoisia ruokia, kuten täysjyväviljaa, pähkinöitä, siemeniä, kasviksia, hedelmiä ja runsasproteiinisia maitotuotteita. Kun pysyt kylläisenä ja verensokeripitoisuus tasaisena, on helpompi kieltäytyä houkutuksista.
  2. Kuuntele kehoasi. Jos tunnet makeanhimoa, kysy itseltäsi, oletko todella nälkäinen vai onko kyse jostain muusta. Jos et ole nälkäinen, yritä viedä ajatukset pois makeasta. Keksi muuta mielekästä tekemistä kuin syöminen. Voit esimerkiksi soittaa ystävälle, lukea kirjaa tai kuunnella musiikkia.
  3. Vältä stressiä! Stressi lisää usein makeanhimoa. Löydä tapoja rentoutua ja vähentää stressiä. Lähde kävelylle, tee rentoutusharjoituksia tai meditoi. Näin voit rauhoittaa mieltäsi ja antaa makeanhimon laantua.
  4. Nuku riittävästi. Hyvin nukutuilla yöunilla on yllättävän monia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Virkeänä on helpompi vastustaa kiusauksia ja voimavaroja riittää harrastuksiin tai muuhun mielekkääseen puuhasteluun. Makeanhimo ei onnistu koukuttamaan sinua sohvalle!

Makeanhimo ei kuitenkaan ole häpeän aihe, eikä sitä tarvitse torjua täysin. Joskus voit antaa sille periksi ja nauttia herkuista kohtuudella. Tärkeintä on kuunnella kehoasi ja tunnistaa todelliset tarpeesi. Kun syöt hyvin ja pidät huolta itsestäsi, makeanhimo ei hallitse elämääsi. Jos makeanhimo kuitenkin jatkuu ja aiheuttaa sinulle huolta, kannattaa asiasta keskustella lääkärin tai laillistetun ravitsemusterapeutin kanssa.

Herkuttele kahvilla

Herkkuhimoa voit yrittää hillitä maustetulla kahvilla tai muulla kuumalla juomalla. Tee kahvista tavanomaista herkumpi lorauttamalla joukkoon vaikka Valio Oddlygood® Barista Cinnamon roll kaurajuomaa. Muuta et enää tarvitsekaan!

Search