Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Muista nämä viisi perusmakua ja nostat kotiruoan maun aivan uudelle tasolle

Muista nämä viisi perusmakua ja nostat kotiruoan maun aivan uudelle tasolle
Laura Saukkonen
Valio markkinointi

Lauran keittiöstä löytyy aina chiliä, valkosipulia ja juustoa – ja ruoasta ekstraripaus mustapippuria.

Tuntuuko, että ruoasta puuttuu ”jotain”? Ruoan maustaminen on helppoa, kun oppii tunnistamaan perusmaut: suolaisen, makean, karvaan, happaman ja umamin. Täydellinen makuaistimus on kombinaatio vähintään kolmea, mutta mielellään kaikkia viittä perusmakua.

Hyvältä maistuva ruoka on sopiva yhdistelmä perusmakuja sekä muita makua tukevia aistimuksia. Siksi maustamisen lähtökohtana on perusmakujen tunteminen.

Tunnista perusmaut

Monet tunnistavat perusmauista helpoimmin suolaisen ja makean. Ruoan suolaisuus voi olla peräisin ruokasuolasta eli natriumkloridista tai valmiiksi suolatuista elintarvikkeista, kuten oliiveista, pekonista tai suolakurkuista.

Myös makeutta voi lisätä ruokaan monella eri tavoin. Makeus on puhtaimmillaan tavallisessa sokerissa eli sakkaroosissa, mutta ruokaan saa makeutta myös hunajasta, hedelmistä, marjoista ja juureksista. Esimerkiksi sipulia käytetään monissa ruoissa paitsi arominsa, myös makeutensa vuoksi.

Happamuuden tunnistaa helposti sitrushedelmistä, etikasta sekä erilaisista fermentoiduista elintarvikkeista, kuten hapanmaitotuotteista ja hapankaalista. Karvaus puolestaan maistuu muun muassa kahvissa, kaakaossa, rucolassa ja greipissä.

Umami eli ”lihaisuus” on perusmauista ehkä vähiten tunnettu. Umamia löytyy maustamattomasta lihasta, mutta myös useista kasvikunnan tuotteista, kuten soijasta, sienistä ja kypsistä tomaateista. Umami aistitaan monesti myös täyteläisyytenä.

Tunnista perusmaut

Search