Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Etsitkö hyvää kastikereseptiä? Kurkkaa tästä kastikkeiden ja liemien valmistuksen abc

Etsitkö hyvää kastikereseptiä? Kurkkaa tästä kastikkeiden ja liemien valmistuksen abc

Punaviinikastike, ruskeakastike vai bearnaisekastike? Erilaisten kastikkeiden valmistaminen on helppoa – kunhan vain tietää oikeat niksit. Tältä sivulta löydät herkulliset kastikeohjeet sekä vinkit onnistuneen kastikkeen valmistukseen.

Kastikkeet voidaan jakaa karkeasti lihan ja riistan kanssa tarjottaviin tummiin kastikkeisiin, kalan ja kasvisten kanssa oivallisiin vaaleisiin kastikkeisiin ja voista valmistettaviin emulsiokastikkeisiin. Kastikepohjia voi varioida loputtomasti erilaisilla mausteilla, yrteillä ja juustoilla. Kerma ja voi puolestaan tuovat kastikkeisiin täyteläisyyttä, makua ja kaunista kiiltoa.

Liemipohjan valmistus

Erilaiset liemet toimivat pohjana kastikkeille, risotoille, keitoille ja lihapadoille. Itse valmistettu kalaliemi säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Kasvis- ja lihaliemi säilyvät viikonkin. Liemen voi myös pakastaa käteviin annosrasioihin ja ottaa käyttöön tarvittaessa.

Perinteinen lihaliemi valmistuu keittämällä kattilassa edullisia ruhonosia kuten naudan lapaa, etuselkää ja potkaa. Maukas liemi syntyy lisäämällä mukaan liemijuureksia, mausteita ja yrttejä. Liemeen tulee lisämakua ja syvyyttä, kun luut ja kasvikset paahtaa uunissa ennen keittämistä. Kalaliemi keittyy nopeasti kalanperkeistä ja liemijuureksista. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kastikepohjaan liha-, kala- ja kasvisliemikuutioita tai fondia.

Valio kermainen kastike – oikotie onneen

Kastikkeiden valmistaminen alusta asti on vaivan arvoista, mutta on olemassa myös oikotie onneen. Heti valmiit Valio kermainen ruskea kastike ja currykastike ovat näppäriä valintoja silloin, kun haluat päästä hieman helpommalla – mausta tinkimättä.


Search