Siirry sisältöön
Tumma lihaliemi

Tumma lihaliemi

Lihaliemen valmistaminen itse vaatii hiukan aikaa, mutta on helppoa. Lopputuloksena saat aromikkaan liemen, jota voi käyttää monipuolisesti erilaisten keittojen ja kastikkeiden pohjana tai risottojen, laatikkoruokien ja patojen nesteenä.

Tumma lihaliemi

Ainesosat

litraa

Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.

Lue lisää annosmäärien muuttamisesta
  • ½ (400 g) juuriselleriä
  • 3 (300 g) porkkanaa
  • 1 (300 g) palsternakka
  • 1 (400 g) purjo
  • 4 (300 g) sipulia
  • 2 kg härän häntiä
  • 1 kg naudan ydinluuta
  • 0 kg vettä
  • 20 mustapippuria
  • 20 valkopippuria
  • 10 maustepippuria
  • 8 laakerinlehteä
  • 5 vartta rosmariinia
  • 10 vartta timjamia

Ohje

  1. Puhdista juurekset mullasta ja roskista. Mikäli kuoret ovat siistit, niitä ei tarvitse poistaa. Leikkaa juurekset viipaleiksi pitkittäin, jotta niihin tulee mahdollisimman paljon paahtopinta-alaa.
  2. Paahda juurekset sekä ydinluut ja härän hännät uunissa 250 - 275 asteessa n. 30 min. Pinnat saavat tummua reilusti. Voit myös hiillostaa juuresten pinnat kuivalla parilatasolla.
  3. Laita paahdetut juurekset ja luut isoon (väh. 5 l, mieluiten 10 l) kattilaan. Kaada päälle myös uunivuokaan irronnut liemi. Lisää vettä kattilan vetoisuuden mukaan n. 3 cm reunan alapuolelle.
  4. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori pinnalle muodostuva vaahto reikäkauhalla. Kun liemi on kirkas, lisää pippurit ja yrtit.
  5. Anna liemen kiehua hiljalleen 3 - 4 h. Siivilöi ja keitä halutessasi kasaan vielä 1 - 2 h. Jäähdytä.
  6. Liemi säilyy jääkaapissa n. 3 vrk. Voit myös pakastaa sen.

Vinkki

Käytä lihalientä keittojen ja kastikkeiden pohjana ja laatikkoruokien tai risottojen nesteenä.

Lihaliemi kannattaa jättää suolattomaksi, jolloin ruokien suolapitoisuutta on helpompi säädellä ruoanvalmistuksen yhteydessä.

Reseptin ravintosisältö / 100 g

Energia 113 kcal
Proteiini 15,3 g
Hiilihydraatti 2,2 g
Rasva 4,5 g
Tyydyttynyt rasva 1,8 g
Ravintokuitu 1,4 g
Suola 0,1 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
HUOM! Ravintosisällöissä ei ole mukana seuraavia aineksia:
  • vettä
Ravintosisältöarvot ovat suuntaa antavia, esim. kuidun määrä voi vaihdella eri valmisteissa

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.


Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.

Search