Vanhanajan maitokastike & muunnokset

Vanhanajan maitokastike & muunnokset

20 min
helppo
122 kcal / 100g
2
1

Vanhanajan maitokastike on moneksi muuntuva peruskastike. Tässä kolme ehdotusta, miten saat maitokastikkeen muutettua eri tilanteisiin sopivaksi.

Ainekset

4 annosta
2 rkl
½ dl
vehnäjauhoja
5 dl
ripaus
valkopippuria
n. 1/2 tl
suolaa

JUUSTOKASTIKKEESEEN

2 - 3 dl

MUNAKASTIKKEESEEN

3
keitettyä (10 min) kananmunaa
ripaus
suolaa
2 - 3 rkl
tilliä tai ruohosipulia

SIENIKASTIKKEESEEN

200 g (n. 7 dl)
tuoreita herkkusieniä tai kantarelleja
1 rkl
1 (100 g)
sipuli
1 rkl
persiljaa tai ripaus rakuunaa

Ohje

  1. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot. Anna kiehahtaa.
  2. Lisää maito ohuena nauhana ja sekoita samalla, kunnes kastike on tasaista.
  3. Anna kiehua 2 - 3 minuuttia koko ajan puuhaarukalla pohjasta sekoittaen. Mausta.
  4. Tarjoa uusien perunoiden, sillin, halstratun, savustetun tai paistetun kalan kanssa. Lisää halutessasi pinnalle tuoretta ruohosipulia tai tilliä.
  5. JUUSTOKASTIKE

  6. Valmista maitokastike ohjeen mukaan, mutta jätä suola pois. Lisää juustoraaste. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa.
  7. Käytä juustokastiketta keitettyjen kasvisten, esim. kukkakaalin kuorruttamisessa, lasagnessa, pastan kastikkeena jne.
  8. MUNAKASTIKE

  9. Lisää valmiiseen maitokastikkeeseen keitetyt, hienonnetut munat. Mausta suolalla ja hienonnetulla tillillä tai ruohosipulilla.
  10. Tarjoa paistetun tai savustetun kalan ja (uusien) perunoiden kanssa.
  11. SIENIKASTIKE

  12. Puhdista ja hienonna sienet. Paista sieniä pannulla alhaisella lämmöllä niin, että mahdollinen neste haihtuu.
  13. Lisää voi ja hienonnettu sipuli. Kuumenna ja anna sipulin kuullottua.
  14. Lisää seos valmiiseen maitokastikkeeseen.
  15. Tarjoa (uusien) perunoiden, jauhelihapihvien tai kalan kastikkeena.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
122 kcal
Proteiini
4 g
Hiilihydraatit
9 g
Rasva
8 g
Suola
0,7 g
Ravintokuitu
0 g
Kalsium
108 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)