Juhannusjuusto

Juhannusjuusto

17 h 20 min
keskitaso
72 kcal / 100g
1
8

Juhannusjuusto (eli punainen juusto, makia juusto, juustokeitto) on Oulun seudun perinneruokaa. Juhannusjuustossa kotijuusto keitetään heraliemessä maltilla, jotta liemi punertuu ja karamellisoituu. Ulkonäöstään huolimatta juhannusjuuston maku on todella herkullinen.

Ainekset

8 annosta
3 l
1 tl
juustonjuoksutinta
n. 1 tl
siirappia
ripaus
suolaa

Ohje

  1. Katso ensin lyhyt juhannusjuuston valmistusvideo:
  2. Lämmitä maito kattilassa lypsylämpimäksi (37 - 39 astetta). Nosta kattila lieden sivuun. Sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Anna tekeytyä 1 h.
  3. Nosta kattila takaisin liedelle. Tee puulastalla tai veitsellä maitoon pohjaa myöden viilto pysty- ja vaakasuuntaan.
  4. Keitä juustomassaa hiljalleen keskilämmöllä 4 - 6 h. Sekoita silloin tällöin reunoilta, jotta seos ei tartu kiinni. Peitä väljästi kannella mikäli liemi haihtuu liian voimakkaasti. Juhannusjuusto on valmista, kun liemen väri on muuttunut oranssihtavaksi ja juustomassa on saostunut suupaloiksi.
  5. Mausta valmis juhannusjuusto siirapilla ja suolalla. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
  6. Tarjoa kylmänä jälkiruokana tai huikopalana.

Vinkki

Juhannusjuuston kanssa maistuvat hillot, marjat tai ripaus kanelia, vaikka perinteisesti juustokeitto tarjotaan sellaisenaan ilman lisukkeita.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
72 kcal
Proteiini
3 g
Hiilihydraatit
5 g
Rasva
4 g
Suola
0,1 g
Ravintokuitu
0 g
Kalsium
120 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (8)

Nimetön22.6.2018 kello 17:53
Mistä maidosta juusto keitetään? Oulun CM:ssa ei ole mitään vanhanajanmaitoa. Tosin en kysynyt myyjältä, mutta hyllystä ei löytynyt. Valion täysmaidosta tuli mannavelliä. Vain ryynimäisiä hyytymiä, piti heittää pois koko sotku. Että sellainen makea juusto tällä kertaa.
ValioAnna Koekeittiöltä27.6.2017 kello 10:05
Hei, en ole itse keittänyt juhannusjuustoa laktoosittomasta maitojuomasta, mutta ymmärsin että se ei onnistuisi aivan toivotulla tavalla: juuston rakenne ja maku eivät vastaa haluttua lopputulosta. Mikäli jollain on parempaa tietoa, kuulisin mielelläni lisää :).
ValioAnna Koekeittiöltä26.6.2017 kello 11:33
Hei, ei ole tullut painekattilassa kokeiltua juhannusjuuston valmistusta, mutta en näe syytä miksi se ei voisi onnistua. Palaathan kertomaan parhaat vinkit mikäli innostut kokeilemaan.