Juhannusjuusto

Juhannusjuusto

Juhannusjuusto (eli punainen juusto, makia juusto, juustokeitto) on Oulun seudun perinneruokaa. Juhannusjuustossa kotijuusto keitetään heraliemessä maltilla, jotta liemi punertuu ja karamellisoituu. Ulkonäöstään huolimatta juhannusjuuston maku on todella herkullinen.

17 h 20 min
keskitaso
72 kcal / 100g
1
8

Ainekset8 annosta

8 annosta
3 l
1 tl
juustonjuoksutinta
n. 1 tl
siirappia
ripaus
suolaa

Ohje

  1. Katso ensin lyhyt juhannusjuuston valmistusvideo:
  2. Lämmitä maito kattilassa lypsylämpimäksi (37 - 39 astetta). Nosta kattila lieden sivuun. Sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Anna tekeytyä 1 h.
  3. Nosta kattila takaisin liedelle. Tee puulastalla tai veitsellä maitoon pohjaa myöden viilto pysty- ja vaakasuuntaan.
  4. Keitä juustomassaa hiljalleen keskilämmöllä 4 - 6 h. Sekoita silloin tällöin reunoilta, jotta seos ei tartu kiinni. Peitä väljästi kannella mikäli liemi haihtuu liian voimakkaasti. Juhannusjuusto on valmista, kun liemen väri on muuttunut oranssihtavaksi ja juustomassa on saostunut suupaloiksi.
  5. Mausta valmis juhannusjuusto siirapilla ja suolalla. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
  6. Tarjoa kylmänä jälkiruokana tai huikopalana.

Vinkki

Juhannusjuuston kanssa maistuvat hillot, marjat tai ripaus kanelia, vaikka perinteisesti juustokeitto tarjotaan sellaisenaan ilman lisukkeita.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
72 kcal
Proteiini
3 g
Hiilihydraatit
5 g
Rasva
4 g
Tyydyttynyt rasva
3 g
Ravintokuitu
0 g
Suola
0,1 g
Kalsium
120 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)