Juhannusjuusto

Juhannusjuusto
Tehnyt AnnaValio KoekeittiöValio KoekeittiöstäTehnyt Anna Valio Koekeittiöstä

Juhannusjuusto

Juhannusjuusto

Juhannusjuusto (eli punainen juusto, makia juusto, juustokeitto) on Oulun seudun perinneruokaa. Juhannusjuustossa kotijuusto keitetään heraliemessä maltilla, jotta liemi punertuu ja karamellisoituu. Ulkonäöstään huolimatta juhannusjuuston maku on todella herkullinen.

Valmistusaika

Työaika
20 min
tekeytyminen
12 h
Valmistusajat yhteensä
5 h
Yhteensä
17 h 20 min

Vaikeustaso

Ruoanlaiton harrastaja
22 arvostelua

Ainekset8 annosta

8 annosta
3 l
1 tl
juustonjuoksutinta
n. 1 tl
siirappia
ripaus
suolaa

Ohje

  1. Katso ensin lyhyt juhannusjuuston valmistusvideo:
    https://www.youtube.com/watch?v=7V-7XRWM2TM
  2. Lämmitä maito kattilassa lypsylämpimäksi (37 - 39 astetta). Nosta kattila lieden sivuun. Sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Anna tekeytyä 1 h.
  3. Nosta kattila takaisin liedelle. Tee puulastalla tai veitsellä maitoon pohjaa myöden viilto pysty- ja vaakasuuntaan.
  4. Keitä juustomassaa hiljalleen keskilämmöllä 4 - 6 h. Sekoita silloin tällöin reunoilta, jotta seos ei tartu kiinni. Peitä väljästi kannella mikäli liemi haihtuu liian voimakkaasti. Juhannusjuusto on valmista, kun liemen väri on muuttunut oranssihtavaksi ja juustomassa on saostunut suupaloiksi.
  5. Mausta valmis juhannusjuusto siirapilla ja suolalla. Anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
  6. Tarjoa kylmänä jälkiruokana tai huikopalana.
Vinkki

Vinkki

Juhannusjuuston kanssa maistuvat hillot, marjat tai ripaus kanelia, vaikka perinteisesti juustokeitto tarjotaan sellaisenaan ilman lisukkeita.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
70 kcal
Proteiini
3 g
Hiilihydraatit
5 g
Rasva
4 g
Tyydyttynyt rasva
3 g
Ravintokuitu
0 g
Suola
0,1 g

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kysyttävää reseptistä?

Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä <a>Valio kuluttajapalvelun</a> kautta.

Etkö löytänyt sopivaa?

Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.