Joulupuuro

Joulupuuro

1 h 5 min
helppo
83 kcal / 100g
1
6

Valmista jouluinen riisipuuro tällä kätevällä tavalla: keitä sekoittaen vain 15 min ja anna hautua kannen alla levyltä sivuun nostettuna itsekseen 45 minuuttia (ks. ohje). Puuro syntyy vaivatta, ei pala pohjaan ja riisit säilyvät ehjinä.

Ainekset

4 annosta
2 dl
vettä
2 dl
puuroriisiä
1 l
n. 1/2 tl
suolaa
1
kuorittu manteli

Tarjoiluun

kanelia , sokeria

Ohje

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi paksupohjaisessa teräskattilassa tai pinnoitetussa kattilassa. Lisää riisit. Anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin, n. 5 min. Sekoita välillä.
  2. Lisää maito vähitellen pienissä erissä siten, että seos pysyy koko ajan kiehuvana. Anna kiehua hiljalleen 15 min koko ajan puulastalla pohjaa myöten sekoittaen, ettei puuro pala pohjaan. Peitä kattila kannella. Nosta pois kuumalta levyltä viereiselle levylle. Anna hautua kypsäksi n. 45 min.
  3. Kuumenna kiehuvaksi ennen tarjoilua. Lisää suola, sekoita.
  4. Lisää valmiiseen puuroon kuorittu manteli. Tarjoa puuro haluamallasi tavalla joko maidon tai luumu-rusinakeiton kanssa.

Vinkki

Joulupuuro on perinne, joka Suomessa juontaa juurensa 1800-luvulle. Riisipuuroa on keitetty kattilassa, mutta Itä-Suomen tapaan puuro on haudutettu uunissa. Jouluinen riisipuuro nautitaan yleensä kanelin, sokerin ja maidon kera. Myös voisilmä kuuluu joidenkin perheiden puuroperinteisiin. Luumu-rusinakeitto tai kanelitangolla maustettu luumu- tai sekahedelmäkiisseli antavat puurolle hyvää makua. Puuroon lisätty manteli tuottaa löytäjälleen hyvää onnea.
Lisukkeeksi
Glögi-sekahedelmäkiisseli
4 h 20 min

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
83 kcal
Proteiini
3 g
Hiilihydraatit
12 g
Rasva
2 g
Suola
0,3 g
Ravintokuitu
0 g
Kalsium
88 mg
D-vitamiini
1 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (6)

ValioAnna Koekeittiöltä19.12.2016 kello 12:12
Hei, rusehtava väri liittyy laktoosittomaan maitoon ja johtuu maillard-reaktiosta. Valkoista riisipuuroa saa keittämällä puuron normaalilaktoosisesta maidosta tai laktoosittomana keittämällä puuron veteen ja lisäämällä lopuksi puuron joukkoon laktoositonta maitojauhetta tai kermaa.
Nimetön15.12.2016 kello 10:06
Olen keittänyt laktoositonta puuroa haudekattilassa.Mistä johtuu, kun puuro muuttuu vähän eriväriseksi (rusehtava)Haluaisin valkoista riisipuuroa!
ValioAnna Koekeittiöltä29.11.2016 kello 9:06
Hei, ravintosisällöt lasketaan finelin eli Kansanterveyslaitoksen elintarvikkeiden koostumustietopankin ravintosisältötietojen pohjalta. Ravintosisällössä on ilmoitettu vain puuron ravintosisältö, vaihtoehtoisia lisäkkeitä ei ole mukana laskennassa.