Siirry sisältöön
Ruokavinkit

Parempaa pataruokaa – näillä vinkeillä onnistut

Luumuinen lihapata

Pataruokien suosio perustuu pitkälti niiden helppotekoisuuteen: kokkia tarvitaan alussa, ja sen jälkeen maut tekeytyvät kuin itsestään. Paras lopputulos syntyy, kun haudutat padan sesongin raaka-aineista.

Pataruokaa uunissa vai liedellä? Vaihtoehdoille on omat kannattajansa, mutta varmaa on, että maistuva lopputulos syntyy molemmissa. Uunissa muhivat pataruoat valmistetaan joko kannellisessa padassa tai uunivuoassa, joka on peitetty foliolla. Liedellä valmistusastiaksi sopii kannellinen iso kattila, valurautapata tai emalipata.

Pataruoan ainekset ja vinkkejä valmistukseen

Pataruoan perustana ovat makua ja väriä antavat juurekset sekä haudutusta vaativa liha ja maukas liemi.

  • Kasvikset ja juurekset: Kasvikset on hyvä jättää isommiksi paloiksi, kun valmistetaan pidempään kypsyvää pataruokaa, sillä silloin ne eivät hajoa hauduttaessa. Juurekset, esim. punajuuri vaativat pidemmän kypsymisajan.
  • Edulliset ruhonosat: Edulliset ruhonosat vaativat pitkää kypsytysaikaa matalalla lämmöllä, kuten parhaimmat pataruoat yleensäkin. Jos liha valmistetaan luineen, se on toki työläämpää valmistaa, mutta luun ansiosta liha on myös maukkampaa. Luu kannattaa laittaa haudutuksen ajaksi pataan tuomaan makua ja poistaa ennen tarjoilua. Kaikki liha on hyvä leikata ns. haarukkapaloiksi, jolloin syöminen on mukavampaa.
  • Liemi: Pataruokaa valmistaessa kannattaa ensin keskittyä padan makuihin ja saada niistä voimakkaita. Loppuvaiheessa makuja voi tasoittaa kermoilla, smetanalla tai Valio Viola® tuorejuustoilla ja luoda maukkaan täyteläisen liemen. Smetana ja kerma tuovat pyöreyttä patojen syviin makuihin. Pienikin nokare smetanaa tuo rasvaisuutensa ansiosta pataan makua ja täyteläisyyttä.
  • Lisukkeet: Patojen lisukkeena tarjotaan usein riisiä, perunaa tai perunamuusia tai leipää.
Tip icon

Vinkki!

Pataruoka jopa paranee säilytyksessä ja maistuu myös seuraavana päivänä uudelleen lämmitettynä. Pataruokaa voi myös pakastaa sopivassa annoskoossa, josta on helppo lämmittää nopea arkiruoka.


Search