Siirry sisältöön
Maito ja ravitsemus

Tutkimustietoa maidon käytön yhteydestä terveyteen

Tutkimustietoa maidon käytön yhteydestä terveyteen
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!


Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.

Maidon käytön yhteydet terveyteen

Suositus maitovalmisteiden päivittäisestä käytöstä perustuu tutkimusyhteenvetojen osoittamiin terveyshyötyihin. Kliinisistä ja väestötason tutkimuksista laaditut uusimmat meta-analyysit* osoittavat, että suositusten mukainen maitovalmisteiden päivittäinen käyttö suojaa monilta sairauksilta tai on terveyden kannalta neutraalia. Ainoastaan eturauhassyövän kannalta hyvin runsas maitovalmisteiden käyttö näyttäisi olevan haitallista.

Tutkimuksiin osallistuneet ovat pääasiallisesti käyttäneet kaupasta saatavaa maitoa. Maitotuotteiden rasvapitoisuudella ei näyttäisi olevan merkitystä terveyshyötyjen osalta. Energiansaannin ja painonhallinnan kannalta suosituksissa kehotetaan nauttimaan pääasiassa vähärasvaisia tai rasvattomia nestemäisiä maitotuotteita kuten maitoa, piimää, jogurttia tai viiliä 5–6 dl päivittäin ja lisäksi vähärasvaisia juustoja pari viipaletta.

*Tutkimusten yhdistäminen; Tutkimus jonka aineistona käytetään useita samaa aihetta käsitteleviä, samoin menetelmin tehtyjä tutkimuksia.

Tyypin 1 diabetes

Tavallinen lehmänmaitopohjainen äidinmaidonkorvike ei aiheuta tyypin 1 diabetesta. Laajassa TRIGR-tutkimuksessa verrattiin tavallista lehmänmaitopohjaista korviketta erityiskorvikkeeseen, jossa maidon proteiinit ovat pilkottuina. Ensimmäisten 6–8 elinkuukauden aikana saatu erityiskorvike ei vähentänyt diabetesvaaraa verrattuna tavalliseen lehmänmaitopohjaiseen korvikkeeseen. Tutkimus aloitettiin vuonna 2002 ja seuranta päättyi vuonna 2017. Tutkimuksessa oli mukana 2159 vauvaa, joista 400 oli Suomesta.

Lähde: TRIGR Study group 2018

Tyypin 2 diabetes

Maitotuotteiden päivittäinen käyttö suojaa tyypin 2 diabetekselta. Vähintään kolme annosta maitotuotteita päivittäin vähentää tutkimusten mukaan diabeteksen riskiä, erityisesti tämä näkyy vähärasvaisilla maitotuotteilla. Pienentynyt tyypin 2 diabeteksen riski näkyy myös henkilöillä, joiden verestä mitatut aineenvaihduntatuotteet kertovat maitotuotteiden säännöllisestä käytöstä.

Lähteet: Laaja katsaus Mitri ym. 2019, metabolomiikkatutkimus Trichia ym. 2023

Painonhallinta

Systemaattinen katsaus ja meta-analyysi yhdisti kymmenen lasten ja nuorten liikapainoa ja lihavuutta selvittänyttä tutkimusta. Siihen sisältyi yhteensä 46 011 lasta ja nuorta Yhdysvalloista, Britanniasta/Pohjois-Irlannista, Ruotsista ja Kiinasta. Eniten maitovalmisteita käyttäneillä (≥ 3 annosta/päivä) oli 38% pienempi todennäköisyys olla liikapainoinen verrattuna hyvin vähän maitovalmisteita käyttäneisiin. Jokainen lisäannos maitovalmisteita / päivä vähensi kehon rasvaprosenttia 0,65%.

Lähde: 10 tutkimuksen meta-analyysi Lu ym. 2016

Maitovalmisteiden käyttö suojaa hieman lihavuudelta tai on painonhallinnan kannalta vaikutukseltaan neutraali. Ruokavalio, joka sisältää runsaasti maitotuotteita ja kuitupitoisia ruoka-aineita ja vähemmän lihaa, valkoista viljaa ja sokeria suojaa painon nousulta. Maitotuotteiden käyttäminen osana laihdutusruokavaliota parantaa laihdutustulosta ja auttaa säilyttämään lihasmassaa.

Lähteet: 9 tutkimuksen meta-analyysi Fogelholm ym. 2012, 27 tutkimuksen meta-analyysi Stonehouse ym 2016, , katsaus Hjelmesaeth ja Sjöberg 2022

Sydän- ja verisuonisairaudet

Säännöllinen maitovalmisteiden käyttö vähentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa (12 % ↓) ja aivohalvauksen vaaraa (13 % ↓) sekä vähentää verenpainetaudin riskiä. Vähärasvaiset maitotuotteet suojaavat aivohalvaukselta ja juuston käyttö aivohalvaukselta ja sepelvaltimotaudilta.

Lähteet: 14 tutkimuksen meta-analyysi Qin ym. 2015, , meta-analyysejä ja havainnointitutkimuksia yhdistänyt sateenvarjokatsaus Jabbari ym. 2023

Suolistosyövät

Maidon ja maitotuotteiden päivittäinen käyttö suojaa suolistosyöviltä. Juuston käytöllä ei havaittu suojavaikutusta. Noin kaksi lasillista (4 dl) maitotuotteita vähentää suolistosyöpien vaaraa 17 %, ja suurin hyöty saavutettiin runsaimmalla maitovalmisteiden käytöllä.

Lähteet: 19 tutkimuksen meta-analyysi Aune ym. 2012 ja systemaattinen katsaus Boushey ym. 2020

Rintasyöpä

Maitotuotteiden käytöllä on neutraali yhteys rintasyövän riskiin. Joissain tutkimuskoosteissa on raportoitu myös suojaava vaikutus.

Lähde: World Cancer Report 2020 ja meta-analyysi Arafat ym. 2023

Luuston terveys

Riittävä liikunta sekä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti auttavat kasvattamaan vahvan luuston. Maitotuotteet sisältävät runsaasti luuston terveydelle tärkeitä ravintoaineita: proteiinia, kalsiumia, fosforia ja D-vitamiinia. Maitotuotteiden käytön ja murtumariskin yhteyttä selvittäneen laajan tutkimuksen mukaan yli kaksi annosta maitotuotteita päivässä yhdistyy parempaan luuston terveyteen verrattuna pienempään määrään.

Lähde: Yuan ym. 2023

Eturauhassyöpä

Huomattavasti suosituksia suurempi maitotuotteiden käyttö lisää hieman eturauhassyövän vaaraa miehillä. Kun kalsiumia saadaan yli 1500 mg/vrk (yli 1,3 l maitotuotteita päivittäin), on eturauhassyövän vaara 13 % suurempi kuin vähemmän maitotuotteita käyttävillä. Koska kalsiumvalmisteiden käytöllä ja maidon rasvapitoisuudella ei löydetty yhteyttä eturauhassyövän vaaraan, selittävä tekijä on todennäköisesti jokin muu maidon ainesosa. Tai hyvin suuri maitotuotteiden käyttö yhdistyy mahdollisesti johonkin muuhun tekijään, joka lisää eturauhassyövän riskiä.

Lähteet: 32 tutkimuksen meta-analyysi Aune ym. 2015 ja systemaattinen katsaus Sargsuan ja Dubasi 2021

Search