Onko gluteeniherkkyyttä olemassa?
Gluteeniherkkyydestä on toistaiseksi hyvin vähän tutkittua ja varmaa tietoa. Tutkimuksissa on alustavia viitteitä siitä, että hyvin pienelle osalle ihmisistä nimenomaan gluteeni voi aiheuttaa oireita ilman, että kyseessä on keliakia tai vilja-allergia. Gluteeniherkkyydessä ei havaita suolinukan tuhoutumista kuten keliakiassa vaan suolinukka on gluteeniyliherkällä terve.
Suurimmassa osassa vatsavaivatapauksista, joissa epäillään gluteeniherkkyyttä (keliakia on suljettu pois) on oireilun taustalla jokin muu tekijä kuin itse gluteeni, kuten esimerkiksi viljojen sisältämät FODMAP hiilihydraatit. Gluteeniherkkyyttä on myös tutkittu yksittäisissä tutkimuksissa. Toiminnallisista vatsavaivoista kärsivillä henkilöillä, jotka kokivat olevansa herkkiä gluteenille, vain 14 %:lla gluteeni aiheutti vatsavaivoja.
Gluteeniherkkyys ei ole keliakia
Herkistyminen gluteenille on tärkeää erottaa keliakiasta. Keliakiassa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeniproteiini aiheuttaa suolinukan tuhoutumista ja suolen sisäpinnalla tulehdusreaktion. Keliakia on elinikäinen sairaus, jota hoidetaan pysyvällä ja tarkasti toteutetulla gluteenittomalla keliakiaruokavaliolla.
Gluteeniherkkyyden hoito
Mikäli tuntee oireilevansa viljatuotteista, olisi syytä aina käydä lääkärissä. On aina tärkeää selvittää, ettei oireiden taustalla ole esimerkiksi keliakia tai vilja-allergia. Itsenäisesti aloitettu gluteeniton ruokavalio voi vaikeuttaa oireiden syyn selviämistä ja oikean diagnoosin saamista. Gluteeniherkkyydelle ei ole olemassa tällä hetkellä mitään luotettavaa testiä sen toteamiseksi.
Kun mahdolliset sairaudet on suljettu pois, on gluteeniherkkyyden hoitona gluteeniton ruokavalio. Vielä ei tiedetä pitääkö ruokavalion olla elinikäinen ja kuinka tarkasti gluteeniton. Aiheesta tarvitaan siten paljon lisää tutkimustietoa.