Tyypin 1 ja 2 diabetes ja metabolinen oireyhtymä

Diabetes on aineenvaihdunnan häiriö, jossa veren sokeripitoisuus on liian korkea. Diabetesta tunnetaan useita eri tyyppejä. Päätyypit ovat tyypin 1 diabetes ja tyypin 2 diabetes, joka liittyy usein metaboliseen oireyhtymään.

Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetekseen sairastuneet ovat yleensä alle 40-vuotiaita, usein lapsia ja nuoria. Tyypin 1 diabeteksessa haiman insuliinia tuottava solukko vaurioituu ja insuliinin tuotanto loppuu muutamassa vuodessa kokonaan. Taudille altistavat sekä perimä että ulkoiset herkistävät tekijät, jotka vielä toistaiseksi tunnetaan huonosti.

Tyypin 1 diabeetikon on aina korvattava puuttuva insuliinineritys insuliinihoidolla. Hoidon keskeisenä tavoitteena on korvata puuttuva insuliini ja sovittaa insuliinihoito joustavasti ruokailuun ja liikuntaan. Tässä auttaa säännöllinen verensokerin omaseuranta.

Tyypin 2 diabetes

Suurin osa tyypin 2 diabetekseen sairastuneista on työikäisiä. Tyypin 2 diabetes kuitenkin lisääntyy nopeasti kaikkialla maailmassa ja sitä tavataan entistä enemmän myös nuoremmissa ikäryhmissä. Tyypin 2 diabeteksessa veren sokeritason nousu on seurausta sekä insuliinin heikentyneestä vaikutuksesta kudoksissa eli insuliiniresistenssistä, että haiman insuliininerityksen häiriintymisestä.

Tyypin 2 diabeteksen riskitekijöitä on tunnistettu lukuisia. Osa niistä on pysyviä, esimerkiksi perinnölliset tekijät, osa taas sellaisia, joihin pystyy itse vaikuttamaan, kuten ylipaino ja liikunnan puute. Noin 80 prosenttia sairastuneista on ylipainoisia. Terveelliset elintavat ovatkin hoidon perusta. Tavoitteena on ruokavalion ja liikunnan avulla hallita painoa eli tarpeen mukaan joko laihtua pysyvästi tai estää painonnousu. Jos elintapamuutoksilla ei saavuteta toivottuja tuloksia, tarvitaan lisäksi lääkehoitoa.

Metabolinen oireyhtymä

Tyypin 2 diabetes liittyy usein metaboliseen oireyhtymään, joka tarkoittaa sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden kasaumaa. Oireyhtymään liittyvät sokeriaineenvaihdunnan häiriön lisäksi kohonnut verenpaine, suurentuneet veren kolesteroli- ja triglyseridiarvot, lisääntynyt veren hyytymistaipumus sekä keskivartalolihavuus. Metabolisen oireyhtymälle altistavat elintapatekijät ovat pitkälti samoja kuin tyypin 2 diabeteksen riskitekijät.

Diabetes
Raskausdiabetes
Diabetes
Usein kysyttyä diabeteksesta