Siirry sisältöön
Maissiribsit

Raaka-aine

mainio maissi

Maissi on monipuolinen raaka-aine, joka sopii niin arkiruokiin kuin juhla-annoksiinkin. Kotimaisen maissin sesonki on lyhyt, mutta säilyke- ja pakastemaissien ansiosta maissista voi nauttia ympäri vuoden. 

Tip icon

Maissin historia

Maissilla on kiehtova, yli 9 000 vuoden taakse ulottuva historia. Alkuperäiskansat kesyttivät kasvin Etelä-Meksikossa sen kantamuodosta teosintesta. Vanhimmat todisteet nykyaikaisen kaltaisesta ja isompitähkäisestä maissista ovat jopa 5 600 vuotta vanhoja.  

Maissia pidetään suurten sivilisaatioiden perustana kaikkialla Amerikoissa. Esimerkiksi mayoille maissilla oli syvä hengellinen merkitys, sillä maya-legendojen mukaan ihmiset luotiin maissista. Atsteekit käyttivät maissia paitsi ruokana myös uskonnollisissa seremonioissa päähineinä ja kaulakoruina. 

Amerikan alkuperäiskansat kehittivät ahkerasti maissin viljely- ja valmistustekniikoita, jotka muodostivat alueen ruokakulttuurien perustan. Ensimmäiset maissileivät paistettiin avotulella, ja ne koostuivat maissijauhoista, vedestä ja suolasta. Myöhemmin alkuperäiskansat kehittivät maissin nixtamalisointiprosessin, jossa kuivattu maissi käsitellään kalkilla. Kalkkivedessä liottaminen ja keittäminen pehmittää maissinjyvien kuoren ja lisää maissin kalsiumpitoisuutta. Näin maissin ravitsemuksellinen arvo paranee ja sitä on helpompi käsitellä. 

Kristoffer Kolumbus ja muut tutkimusmatkailijat toivat maissin Eurooppaan 1400-luvulla, mistä se levisi nopeasti Afrikkaan ja Aasiaan.