Siirry sisältöön
Keittiössä nyt

Ihastu mausteiseen Meksikoon – meksikolainen ruoka vie kielen mennessään

Texmex jauhiskastike

Meksikolainen ruoka on kuin juhla lautasella. Värikkäät vihannekset, tuliset salsat, rapsahtavat tacot ja pehmeiden tortillalättyjen sisään kasatut herkulliset täytteet takaavat sen, että meksikolainen keittiö tarjoaa unohtumattoman elämyksen jokaiselle. 

Meksikolainen keittiö ja texmex pitävät pintansa suomalaisten suosikkeina. Mausteiset ja monipuoliset ruoat sopivat niin arkeen kuin viikonloppuherkutteluun. Meksikolaista on myös kiva kokkailla yhdessä – järkkää vaikka taco-talkoot tai burritonpyörittelyfiesta!

Runsaat texmex-ruoat

Texmex-tyyliset ruoat ovat täydellinen vaihtoehto arkeen, sillä ne ovat helppoja, runsaita ja maistuvat koko perheelle. Kasvistortillapaistos on hauska idea kasvisruokapäivään: kerrosta täytteet tortilloilla vuorattuun vuokaan ja paista meheväksi uunissa. Texmex-jauhiskastike sopii niin pastakastikkeeksi, tortilloille kuin lasagnenkin sisään. Vaihtelua arkeen tuo myös tacopiirakka, jonka päälle ripotellaan maissinachoja, tuoretomaattisalsaa ja korianteria.

Pehmeät burritot ja quesadillat 

Burritot ja quesadillat ovat meksikolaisten ravintoloiden suosikkiannoksia, jotka ovat ilahduttavan helppoja tehdä myös itse. Alun perin burritot koostuivat yksinkertaisista aineksista, kuten tortillaan käärityistä pavuista ja riisistä. Kääryle oli erityisen suosittu katuruoka, sillä se oli helppo syödä liikkeellä ollessa. Myöhemmin texmex-ravintolat alkoivat lisätä burritoihin erilaisia täytteitä, kuten guacamolea, juustoa ja salsaa. Myös quesadillat ovat kehittyneet ajan myötä. Alkuperäisessä versiossaan quesadilla koostui kahdesta tortillasta ja juustosta, jotka paistettiin yhteen. Nykyään myös quesadilloihin lisätään erilaisia täytteitä, kuten kanaa, sieniä tai vaikkapa tonnikalaa.

Rennot nachopellit illanviettoihin 

Supersuositut nachopellit ovat vakiinnuttaneet asemansa rennoissa illanvietoissa, eikä ihme: nachopellin kokoamiseen menee vain kymmenisen minuuttia ja siitä riittää tarjottavaa isommallekin porukalle. Ruoka maistuu niin kuumana kuin hieman jäähtyneenäkin, joten pellistä voi napsia sopivan kokoisia annoksia pitkin iltaa. Täytteitä tuunaamalla saat nachopellistä mainion version myös vegaaneille.

Takuuvarmat tacot ja tortillat 

Tacot ja tortillat ovat meksikolaisen ruokakulttuurin tunnetuimpia herkkuja. Ne onnistuvat helposti kotikeittiössä myös aloittelevalta kokkaajalta. Tacojen ja tortilloiden täytteissä vain taivas on rajana, ja jokaiselle syöjälle löytyy takuuvarmasti oma suosikkinsa kasvis-, kala- ja lihavaihtoehdoista. Tortillan tosiystävä tekee texmexiä myös aamupalaksi: huevos rancheros sopii niin arkiaamiaiselle kuin pitkälle brunssillekin. Kauppojen valikoimissa on nykyään runsas valikoima täysin maissipohjaisia tortilloja, joten myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavien on helppo koota oma annoksensa.  

Tuunaa tutut ruoat meksikolaiseen tapaan

Meksikolaisia makuja ja texmex-tunnelmaa on helppo tuoda omiin suosikkiruokiin, kun hyödynnät Valio Mexican style juustoraastetta. Kokeile jalapenolla ja chilillä maustettua juustoraastetta esimerkiksi makaronilaatikossa, lämpimissä leivissä, suolaisissa piirakoissa, lasagnessa tai pizzassa. 

Search