Kaikkien aikojen rapujuhlat

Juhlat voivat alkaa, kun punaisena hehkuvat saksiniekat nostetaan pöytään tillin ja snapsien kera. Skål kaikkien aikojen rapujuhlille!

Rapujuhlat kuuluvat loppukesän tunnelmallisiin iltoihin. Ensin suunnitellaan rapujuhlien kattaus ja rapujuhlamenu, minkä jälkeen vuorossa on rapujen keittäminen ja syöminen.

Rapujuhlien ABC

Rapujuhlamenun pääosassa ovat tietenkin itse ravut, jotka voidaan tarjoilla joko alkuruokana tai pääruokana. Alkuruoaksi rapuja kannattaa varata 5–8 ruokailijaa kohti, kun taas pääruoaksi rapuja tulisi olla ainakin 12–15 jokaiselle vieraalle. Ravut tarjoillaan sellaisenaan tai paahtoleivän, Valio voin ja tillin kera.

Ravustuskausi ja rapujuhlakausi 2019

Ravustuskausi alkaa vuonna 2019  21.7. ja päättyy 31. 10. Ravustuskausi on myös suosituinta aikaa rapujuhlien järjestämiseen. Jos rapumertoja ei ole omasta takaa, voi rapuja onneksi hankkia helpomminkin. Ravustuskauden aikana eläviä rapuja saa torien ja hallien kalakauppiailta sekä ennakkoon tilaamalla myös useiden elintarvikekauppojen ja markettien kalatiskeiltä. Jos taas rapujen keittäminen ei innosta, saa kaupoista myös valmiiksi keitettyjä rapuja tai ulkomaisia pakastettuja rapuja.

Rapujuhlien menu

Rapujuhlien menuun kuuluu rapujen lisäksi aina muutakin syötävää, jotta vieraiden vatsat tulevat varmasti täyteen ja myös kasvissyöjät sekä äyriäisallergikot löytävät mieleisiään herkkuja. Rapuja voi nauttia joko alkupalaksi tai pääruoaksi, ja Valio Koekeittiön valmiista menuista löydät sopivan kumpaankin tarkoitukseen.

valmiit rapujuhlamenut

Rapujuhlien juustopiirakka

Herättele rapuruokahalua maukkaalla ja tyylikkäällä juustopiirakalla. Tarjoile piirakka lämpimänä - etenkin jos juhlia vietetään ulkoilmassa.

Ruotsissa rapujuhlien piirakka valmistetaan perinteisesti Västerbotten-juustosta, mutta suomalaisissa rapujuhlissa piirakassa maistuu totta kai parhaiten kotimainen juusto. Pinnalle voi lisätä rennosti viikunoita ja pähkinöitä tai ravunpyrstöjä.

Tutustu juustopiirakan reseptiin.

Rapujen keittäminen

Ravut kypsyvät noin 8–10 minuutissa ja niiden keittämiseen kannattaa varata tarpeeksi iso kattila, jotta kaikki ravut peittyvät kunnolla veteen. Kypsien rapujen päälle ripotellaan tilliä ja parhaat herkkupalat, eli pyrstöt, nautitaan paahtoleivällä.

Katso koko ohje

Vinkit rapujen syömiseen

Rapujuhlien etikettiin kuuluu, että kokeneemmat ruokailijat neuvovat kokemattomampia ravun käsittelyssä. Jos rapujen syöminen kuitenkin jännittää tai kaipaat muistin virkistystä, kannattaa lukea selkeät ohjeemme rapujen syömiseen.

Näin syöt rapuja

Rapujuhlien juomalaulut ja juomavinkit

Kesäyössä raikuu Helan går! Tuttu snapsilaulu luonnistuu useimmilta, mutta ei hätää, jos et muista tai tiedä muita perinteisiä värssyjä. Poimi talteen sanat suosittuihin juomalauluihin ja tulosta juhlavieraillekin omat kappaleensa. Katso myös rapumenuun sopivat juomasuositukset.

Juomat ja juomalaulut

Rapujuhlien kattausvinkit

Kattaus on puoli ruokaa myös rapujuhlissa. Rapujuhlien kattaukseen kuuluvat aina jokaiselle ruokailijalle rapuveitset, rapukaulurit ja pienet sitruunavesikulhot sormien huuhtelua varten. Pöytään kannattaa sijoittaa myös muutama isompi kulho rapujen syömättömille osille.

Tunnelma on tietenkin tärkeä ja juhlien rekvisiitaksi voi hankkia teemaan sopivia lautasliinoja ja tabletteja. Pimeneviin iltoihin sopii hyvin erilaiset lyhdyt, kynttilät ja ulkotulet.

Poimi talteen kattausvinkit
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›