Kaikkien aikojen rapujuhlat

Rapujuhlat kuuluvat loppukesän tunnelmallisiin iltoihin. Ensin suunnitellaan rapujuhlien kattaus ja rapujuhlamenu, minkä jälkeen vuorossa on rapujen keittäminen. Juhlat voivat alkaa, kun punaisena hehkuvat saksiniekat nostetaan pöytään tillin ja snapsien kera. Skål kaikkien aikojen rapujuhlille!

Rapujuhlien ABC

Rapujuhlamenun pääosassa ovat tietenkin itse ravut, jotka voidaan tarjoilla joko alkuruokana tai pääruokana. Alkuruoaksi rapuja kannattaa varata 5–8 ruokailijaa kohti, kun taas pääruoaksi rapuja tulisi olla ainakin 12–15 jokaiselle vieraalle. Ravut tarjoillaan sellaisenaan tai paahtoleivän, Valio voin ja tillin kera.

Jos rapumertoja ei ole omasta takaa, voi rapuja onneksi hankkia helpomminkin. Ravustuskauden aikana eläviä rapuja saa torien ja hallien kalakauppiailta sekä ennakkoon tilaamalla myös useiden elintarvikekauppojen ja markettien kalatiskeiltä. Jos taas rapujen keittäminen ei innosta, saa kaupoista myös valmiiksi keitettyjä rapuja tai ulkomaisia pakastettuja rapuja.

Rapujen kuoria ei kannata heittää pois vaan niistä voi valmistaa maukkaan liemen ja herkullisen rapukeiton.

Rapujen keittäminen

Ravut kypsyvät noin 8–10 minuutissa ja niiden keittämiseen kannattaa varata tarpeeksi iso kattila, jotta kaikki ravut peittyvät kunnolla veteen. Kypsien rapujen päälle ripotellaan tilliä ja parhaat herkkupalat, eli pyrstöt, nautitaan paahtoleivällä.

Rapujuhlien etikettiin kuuluu, että kokeneemmat ruokailijat neuvovat kokemattomampia ravun käsittelyssä. Jos rapujen syöminen kuitenkin jännittää tai kaipaat muistin virkistystä, kannattaa lukea selkeät ohjeemme rapujen syömiseen.

Rapujuhlamenu

Rapujuhlien menuun kuuluu rapujen lisäksi aina muutakin syötävää, jotta vieraiden vatsat tulevat varmasti täyteen ja myös kasvissyöjät sekä äyriäisallergikot löytävät mieleisiään herkkuja. Rapuja voi nauttia joko alkupalaksi tai pääruoaksi, ja Valion Koekeittiön valmiista menuista löydät sopivan kumpaankin tarkoitukseen.

Tervetulomaljaksi voi tarjota helppotekoisen ja kotimaisuutta huokuvan mustikkamaljan. Suolainen piirakka, kuten rapujuhlien klassikko juustopiirakka, sopii hyvin alkupalaksi. Muita hyviä vaihtoehtoja ovat keitot, kuten samettisen pehmeä juustoinen maa-artisokkakeitto sekä tietenkin salaatit. Kokeile esimerkiksi latva-artisokkaa, paprikaa, kesäkurpitsaa ja oliiveja sisältävää salaattia paahdetuista kasviksista.

Rapujuhlien juustopiirakka

Herättele rapuruokahalua maukkaalla ja tyylikkäällä juustopiirakalla, jossa maistuu esimerkiksi Valio Juustomestarin vahvempi gouda juustoraaste. Tarjoile piirakka lämpimänä - etenkin jos juhlia vietetään ulkoilmassa.

Ruotsissa rapujuhlien piirakka valmistetaan perinteisesti Västerbotten-juustosta, mutta suomalaisissa rapujuhlissa piirakassa maistuu totta kai parhaiten kotimainen juusto. Pinnalle voi lisätä rennosti viikunoita ja pähkinöitä tai illan himoituimpia herkkuja, ravunpyrstöjä.

Rapujuhlien juomalaulut ja juomavinkit

Kesäyössä raikuu Helan går! Tuttu snapsilaulu luonnistuu useimmilta, mutta ei hätää, jos et muista tai tiedä muita perinteisiä värssyjä. Poimi talteen sanat suosittuihin juomalauluihin ja tulosta juhlavieraillekin omat kappaleensa. Katso myös rapumenuun sopivat juomasuositukset.

Rapujuhlien kattausvinkit

Kattaus on puoli ruokaa myös rapujuhlissa. Rapujuhlien kattaukseen kuuluvat aina jokaiselle ruokailijalle rapuveitset, rapukaulurit ja pienet sitruunavesikulhot sormien huuhtelua varten. Pöytään kannattaa sijoittaa myös muutama isompi kulho rapujen syömättömille osille.

Tunnelma on tietenkin tärkeä ja juhlien rekvisiitaksi voi hankkia teemaan sopivia lautasliinoja ja tabletteja. Pimeneviin iltoihin sopii hyvin erilaiset lyhdyt, kynttilät ja ulkotulet.

Energiatarpeesi