Rapujuhlien menu

Rapujuhlien päätähtenä loistavat tietenkin punaisena hehkuvat saksiniekat. Niitä voi nauttia joko alkuruoaksi tai pääruoaksi, ja muu menu suunnittellaan sen mukaisesti. Valion Koekeittiön kahdessa menuehdotuksessa rapujen lisäksi pöytään kannetaan alkusyksyyn sopivia keittoja, salaatteja, sieniruokia ja makeita jälkiruokia marjoista sekä hedelmistä.

Vinkki! Älä heitä rapujen kuoria pois, vaan keitä niistä maukas rapuliemi esimerkiksi keittojen ja kastikkeiden pohjaksi.

Menu 1: ravut alkuruokana

Varaa jokaiselle ruokailijalle 5–8 rapua

Alkuruokana ravut tarjoillaan sellaisenaan tai paahtoleivän, Valio voin ja tillin kera. Jos haluat syödä rapuleipäsi rapeana ja lämpimänä, kannattaa ensin kuoria valmiiksi pari-kolme rapua ja vasta sen jälkeen asetella ravut vastapaahdetun ja voidellun paahtoleivän päälle.

Menu 2: ravut pääruokana

Varaa jokaiselle ruokailijalle 12–15 rapua

Juustopiirakka on perinteinen ja maukas rapujuhlien alkuruoka. Ruotsalaisiin rapujuhliin kuuluu ehdottomasti Västerbottens-juustopiirakka, jolle voi valmistaa kotimaisen vaihtoehdon Valio Juustomestarin vahvempi gouda raastetta käyttämällä. Erilaiset keitot ja ruokaisat salaatit sopivat myös alkuruoaksi tai rapujen kanssa tarjoiltuna.

Menu 2

Tervetuliaisjuoma:
Päärynä-timjamikuohuva

Alkuruoka:
Juustopiirakka tai Maa-artisokkacappuccino

Rapujen kanssa:
Maalaissalaatti kotijuustosta

Jälkiruoka:
Sitruuna posset tai omenahyve

Vinkki! Valion valmiit keitot ovat maukas ja nopea vaihtoehto rapujuhliin. Valio kantarellikeitto, kolmen juuston keitto ja tomaatti-vuohenjuustokeitto muuttuvat heti astetta juhlavammiksi, kun ripottelet pinnalle tuoreita yrttejä.

Rapujuhlien erityisruokavaliot

Juhlavieraiden joukossa on todennäköisesti kasvissyöjiä tai mahdollisesti äyriäisille allergisia ruokailijoita. Sormiruokailuteemaa kannattaa jatkaa myös erityisruokavaliota noudattavien tarjoiluissa.

Kasvissyöjän rapu on latva-artisokka, jonka lehdet dipataan sitruunamehulla maustettuun voisulaan. Äyriäisallergiselle voi tarjota latva-artisokan sijaan myös erilaisia pikkusuolaisia, kuten suolaisia muffineja, kinkkuhyrriä tai chorizo-oliivikeksejä.

Mitä juomaksi?

Entä kattaus?

Energiatarpeesi