Rapujuhlien menu

Rapujuhlien päätähtenä loistavat tietenkin punaisena hehkuvat saksiniekat. Rapuja voi nauttia joko alkuruoaksi tai pääruoaksi, ja muu menu suunnittellaan sen mukaisesti.

Rapujuhlamenun pääosassa ovat tietysti itse ravut – joko alkuruokana tai pääruokana tarjoiltuna. Alkuruoaksi rapuja kannattaa varata 5–8 ruokailijaa kohti, kun taas pääruoaksi rapuja tulisi olla ainakin 12–15 jokaiselle juhlijalle.

Näissä rapujuhlien menuehdotuksissa rapujen lisäksi pöytään kannetaan alkusyksyyn sopivia keittoja, risottoja ja makeita jälkiruokia.

Menu 1: ravut alkuruokana

Varaa jokaiselle ruokailijalle 5–8 rapua

Alkuruokana ravut tarjoillaan joko sellaisenaan tai paahtoleivän, Valio voin ja tillin kera. Jos haluat syödä rapuleipäsi rapeana ja lämpimänä, kannattaa ensin kuoria valmiiksi pari-kolme rapua ja vasta sen jälkeen asetella ravut vastapaahdetun ja voidellun paahtoleivän päälle.

Tervetuliaisjuoma: Mustikkamalja

Alkuruoka: Keitettyjä rapuja, paahtoleipää, tilliä ja Valio voita

Pääruoka: Naudan ulkofileepihvit ja sipulinen AURA kastike tai kesäkasvisrisotto eli risotto verde

Jälkiruoka: Charlotte russe tai rapea ruis-mustikkarahka

Menu 2: ravut pääruokana

Varaa jokaiselle ruokailijalle 12–15 rapua

Juustopiirakka on perinteinen ja maukas rapujuhlien alkuruoka, mutta alkuruoaksi sopivat myös täyteläinen kantarellirisotto tai samettinen kukkakaalikeitto. Pääruoaksi herkutellaan tietenkin ravuilla. Jälkkärissä maistuvat ihanat omenat.

Tervetuliaisjuoma: Omena-timjamikuohuva

Alkuruoka: Juustopiirakka, kantarellirisotto tai kukkakaalikeitto

Pääruoka: Ravut, joko sellaisenaan tai paahtoleivän ja Valio voin kanssa tarjoiltuna

Jälkiruoka: Omenahyve

Rapujuhlien erityisruokavaliot

Juhlavieraiden joukossa on todennäköisesti kasvissyöjiä tai mahdollisesti äyriäisille allergisia ruokailijoita. Sormiruokailuteemaa kannattaa jatkaa myös erityisruokavaliota noudattavien tarjoiluissa.

Kasvissyöjän rapuja ovat paahdetut maa-artisokat, jotka dipataan herkulliseen valkosipulidippiin. Äyriäisallergiselle voi tarjota myös Koskenlaskijan fried chickenia eli rapeaa kanaa tai juustolla täytettyjä grillipaprikoita.

Rapujuhlien ihana juustopiirakka

Rapukausi ja rapujuhlat ovat täällä! Herättele rapuruokahalua maukkaalla ja tyylikkäällä juustopiirakalla, joka sopii rapujuhliin mainiosti.

Rapujuhlien päätähdet ovat itseoikeutetusti ihanat hehkuvan punaiset saksiniekat, mutta juhlapöytään kannattaa kattaa muutakin. Yksi oma suosikkini rapujuhlien pöytään tai  rapumenun alkupalaksi on täyteläinen vahvan goudan makuinen juustopiirakka.

Koekeittiömme Annan käsialaa oleva piirakka on itsessään jo maukasta, mutta lisämakua ja näyttävyyttä siihen saa lisäämällä paistamisen jälkeen rennosti päälle esimerkiksi viikunaa ja pähkinöitä, voissa paistettuja kantarelleja tai miksei niitä illan odotetuimpia herkkuja, ravun pyrstöjä. Ruotsissa juustopiirakka kuuluu perinteisesti rapujuhliin, ja suomalaisissa rapujuhlissa piirakka maistuu totta kai parhaalta kotimaisesta juustosta tehtynä. Tarjoa piiras hieman lämpimänä - varsinkin silloin jos rapujuhlia vietetään ulkoilmassa, on mukavaa, että tarjottavana on jotain lämmintä.

Tämä piirakka on ehdottomasti rapujuhlien must-bake!

Kokeile

Vinkki!

Älä heitä rapujen kuoria pois, vaan keitä niistä maukas rapuliemi esimerkiksi keittojen ja kastikkeiden pohjaksi.