Rapujuhlien menu

Rapujuhlien päätähtenä loistavat tietenkin punaisena hehkuvat saksiniekat. Niitä voi nauttia joko alkuruoaksi tai pääruoaksi, ja muu menu suunnittellaan sen mukaisesti.

Valion Koekeittiön kahdessa menuehdotuksessa rapujen lisäksi pöytään kannetaan alkusyksyyn sopivia keittoja, salaatteja, sieniruokia ja makeita jälkiruokia marjoista sekä hedelmistä.

Menu 1: ravut alkuruokana

Varaa jokaiselle ruokailijalle 5–8 rapua

Alkuruokana ravut tarjoillaan sellaisenaan tai paahtoleivän, Valio voin ja tillin kera. Jos haluat syödä rapuleipäsi rapeana ja lämpimänä, kannattaa ensin kuoria valmiiksi pari-kolme rapua ja vasta sen jälkeen asetella ravut vastapaahdetun ja voidellun paahtoleivän päälle.

Tervetuliaisjuoma: Kupliva mansikka-ruusucocktail

Alkuruoka: Keitettyjä rapuja, paahtoleipää, tilliä ja Valio voita

Pääruoka: Naudan ulkofileepihvit ja sipulinen AURA kastike tai kantarellirisotto

Jälkiruoka: Suklaamousse tai mustaherukkapiirakka, johon löydät vinkin alta.

Rapujuhlien jälkiruokapiirakka aikuiseen makuun

Elokuu on rapujuhlien aikaa, jolloin keskiössä ovat herisyttävän maukas ruoka ja rento meininki. Tähän aikuisten juhlaan sopii jälkiruoaksi loistavasti AURA mustaherukkapiirakka, joka nautitaan aivan kreisin hyvän kinuskijäätelön kanssa. Joillekin ehkä hieman villiä - mutta ah niin herkullista!

Kurkista ihan ensimmäiseksi pikaisesti reseptiä tästä tekstin alapuolelta.

Kurkkaa resepti

Huomaat, että tämä jälkiruoka kannattaa valita  - ei vain herkullisuutensa, rentoutensa ja eksoottisuutensa puolesta - vaan myös helppoutensa ansiosta. Rapujuhlissa riittää aivan tarpeeksi järjestämistä, joten helppotekoinen ja silti puhuttava jälkkäri aikuisten makuun on paikallaan.

Piirakan voi tehdä hyvin vaikka edellisenä päivänä ja nostaa huoneenlämpöön juhlien alkaessa. Tarjolle laitettaessa tarvitaan enää vain maullisesti toimiva jäätelö kylkeen. Tässä piirakassa se on kreisi kinuski ja se on siinä!

Okei, tiedetään. Kaikki eivät pidä AURA juustosta. Kenties tämä piirakka muuttaa maistajan käsityksen - tai ainakin aina  voi kokeilla. Varaa kuitenkin ehdottomasti kreisin hyvää kinuskijäätelöä ekstrapurkki pakastimeen. Se on sellaisenaankin todella maistuva päätös rapujuhlien ruokakavalkadille.

Menu 2: ravut pääruokana

Varaa jokaiselle ruokailijalle 12–15 rapua

Juustopiirakka on perinteinen ja maukas rapujuhlien alkuruoka. Ruotsalaisiin rapujuhliin kuuluu ehdottomasti Västerbottensost-juustopiirakka, jolle voi valmistaa kotimaisen vaihtoehdon Valio Juustomestarin vahvempi gouda juustoraastetta käyttämällä. Lue alempaa vielä vinkki tämän maistuvan piirakan tarjoiluun ja voit löytää uuden luottoreseptisi!  Erilaiset keitot ja ruokaisat salaatit sopivat myös alkuruoaksi tai rapujen kanssa tarjoiltuna.

Tervetuliaisjuoma: Päärynä-timjamikuohuva

Alkuruoka: Juustopiirakka tai maa-artisokkacappuccino

Rapujen kanssa: Maalaissalaatti kotijuustosta

Jälkiruoka: Sitruuna posset tai omenahyve

Rapujuhlien ihana juustopiirakka

Rapukausi ja rapujuhlat ovat täällä! Herättele rapuruokahalua maukkaalla ja tyylikkäällä juustopiirakalla, joka sopii rapujuhliin mainiosti.

Rapujuhlien päätähdet ovat itseoikeutetusti ihanat hehkuvan punaiset saksiniekat, mutta juhlapöytään kannattaa kattaa muutakin. Yksi oma suosikkini rapujuhlien pöytään tai  rapumenun alkupalaksi on täyteläinen vahvan goudan makuinen juustopiirakka.

Koekeittiömme Annan käsialaa oleva piirakka on itsessään jo maukasta, mutta lisämakua ja näyttävyyttä siihen saa lisäämällä paistamisen jälkeen rennosti päälle esimerkiksi viikunaa ja pähkinöitä, voissa paistettuja kantarelleja tai miksei niitä illan odotetuimpia herkkuja, ravun pyrstöjä. Ruotsissa juustopiirakka kuuluu perinteisesti rapujuhliin, ja suomalaisissa rapujuhlissa piirakka maistuu totta kai parhaalta kotimaisesta juustosta tehtynä. Tarjoa piiras hieman lämpimänä - varsinkin silloin jos rapujuhlia vietetään ulkoilmassa, on mukavaa, että tarjottavana on jotain lämmintä.

Tämä piirakka on ehdottomasti rapujuhlien must-bake!

Kokeile

Vinkki!

Älä heitä rapujen kuoria pois, vaan keitä niistä maukas rapuliemi esimerkiksi keittojen ja kastikkeiden pohjaksi.

Rapujuhlien erityisruokavaliot

Juhlavieraiden joukossa on todennäköisesti kasvissyöjiä tai mahdollisesti äyriäisille allergisia ruokailijoita. Sormiruokailuteemaa kannattaa jatkaa myös erityisruokavaliota noudattavien tarjoiluissa.

Kasvissyöjän rapu on latva-artisokka, jonka lehdet dipataan sitruunamehulla maustettuun voisulaan. Äyriäisallergiselle voi tarjota latva-artisokan sijaan myös erilaisia pikkusuolaisia, kuten suolaisia muffineja, kinkkuhyrriä tai chorizo-oliivikeksejä.

Rapujuhlissa maistuvat myös juustot

Hämärtyviin iltoihin sopivat mainiosti myös juustot. Valmista kotimaisille juustoille maistuvia makupareja: vadelma- ja mustikkacurd sointuvat juustojen suolaisuuteen. Vai kokeiletko juuston ja kinuskikastikkeen yhdistelmää? Kokoa makuparit juustolautaselle ja huomaa, kuinka ne hupenevat illan kuluessa.

Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen. Lisätietoja ›