Rapujen keittäminen

Rapujen keittäminen

Loppukesästä ja alkusyksystä vietetään rapujuhlia, jolloin saksiniekkoja nautitaan perinteisesti paahtoleivän, voin, tillin ja snapsien kera.

1 h
keskitaso
31 kcal / 100g
0
1

Ainekset4 annosta

4 annosta
40
elävää rapua (n. 8 - 15 rapua ruokailijaa kohti)
5 l
vettä
1 ½ dl
karkeaa merisuolaa
2 - 4
sokeripalaa
runsaasti
tuoretta kruunutilliä

Ohje

  1. Rapujen keittäminen

  2. Tarkista, että ravut ovat eläviä. Pese ne ennen keittämistä. Huuhtominen kylmässä vedessä yleensä riittää, mutta kovin mutaisiin rapuin voit käyttää harjaa apuna. Varaa keittämiseen riittävän iso kattila, sillä rapujen täytyy peittyä kokonaan veteen.
  3. Kiehauta vesi, johon on lisätty suola ja sokeri. Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen kilpi edellä. Laita isoimmat ravut ensiksi, koska ne vaativat pidemmän kiehumisajan. Älä lisää kattilaan liikaa rapuja, koska veden täytyy kiehua koko ajan. Keitä ravut mieluummin useassa erässä.
  4. Lisää rapujen päälle nippu kruunutilliä. Laske keittoaika siitä hetkestä kun vesi kiehuu uudelleen. Ravut kypsyvät 8–10 minuutissa. Rapuja voi keittämisen aikana painella, jotta ne pysyvät keitinveden peitossa. Kypsän ravun selkäpanssari nousee koholleen pyrstön päältä.
  5. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Voit nostaa kattilan esimerkiksi vesialtaaseen kylmään juoksevaan veteen. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta tuoretta tilalle. Ravut on hyvä keittää aamulla, jotta ne kerkeävät jäähtyä ja maku tasaantua sopivasti illan ruokailuun mennessä. Säilytä ravut kylmässä tarjoamiseen asti.
  6. Rapujen syöminen

  7. Irrota sakset ja katkaise kärjet rapuveitsen reiän avulla. Imaise mehut suuhusi.
  8. Avaa isommat sakset veitsellä ja irrota liha.
  9. Irrota muut nivelet ja imeskele niistä mehut ja lihat.
  10. Irrota pää veitsen avulla.
  11. Irrota selkäpanssari ja hörppää mehu suuhusi. Raaputa ja nauti kuoren rasva eli rapuvoi.
  12. Imeskele keskiosan maut suuhusi, nauti myös mahdollinen mäti.
  13. Irrota pyrstö leikkaamalla kilpi reunaa pitkin. Vedä kilpi pyrstön päätä kohti, irrota liha ja poista tumma suoli.
  14. Kokoa herkullinen pyrstöliha paahtoleivälle ja ripottele pinnalle tilliä.

Reseptin ravintosisältö / 100g

Energia
31 kcal
Proteiini
7 g
Hiilihydraatit
0 g
Rasva
0 g
Tyydyttynyt rasva
0 g
Ravintokuitu
0 g
Suola
2,2 g
Kalsium
33 mg
D-vitamiini
0 µg

Ravintosisältö / 100g. Tiedot ovat suuntaa antavia.

Kommentit (0)