Valio 120
Teemu Laurellin vihreää parsaa ja gribiche-kastike
Gribiche-kastike on ranskalaisen keittiön kylmä kananmunakastike. Tein tästä oman versioni, joka perustuu hollandaise-kastikkeeseen. Joukkoon lisätään keitettyä kananmunaa, kapriksia, suolakurkkua ja tuoreita yrttejä. Tämä yhdistelmä tuoreen parsan kanssa on taivaallinen. Hollandaise-kastike on mielestäni yksi parhaista kastikkeista. Se on hieman haastavampi valmistaa, mutta lopputulos palkitsee.
Reseptiyhteistyö
@teemulaurell

Valmistusaika
Aktiivinen
45 min
Yhteensä
45 min
Vaikeustaso
-
Kokenut kokkaaja
Arvostele
5
tähteä viidestä
1 arvostelua
Miltä maistui?
Katso lisää reseptejä
Ainesosat
Syötä arvo väliltä 1-100
annosta
Huomioi: Annosmäärän muutos perustuu tekniseen laskukaavaan. Laskuri saattaa muuttaa mitan grammoiksi täsmällisen määrän ilmoittamiseksi. Varmista alkuperäisestä ohjeesta raaka-aineiden mittasuhteet tarvittaessa. Annosmäärän muuttaminen on itse huomioitava mm. paistoastian koossa ja paistoajassa. Huomioi ohjetekstiä lukiessa, että teksti ei muutu annosmäärän mukaisesti.
Lue lisää annosmäärien muuttamisesta
Vihreää parsaa
- 1 tuoretta, vihreää parsaa
- 2 laakerinlehteä
- 0 kg suolaa
Gribiche-hollandaisen reduktio
- 1 dl valkoviiniä
- ½ dl valkoviinietikkaa
- 1 laakerinlehti
- 2 valkosipulin kynsi
- 0 kg salottisipulia puolikas
- 1 kananmuna kovaksi keitetty, hienonnettuna
- 2 rkl kapriksia, hienonnettuna
- 1 suolakurkku pieni, kuutioina
- 0 kg lehtipersiljaa kourallinen, hienonnettuna
- ½ rkl Dijon-sinappia
Gribiche-hollandaise
- 3 kananmunan keltuaista
-
200 g
Valio voitaKun Valio vuonna 1905 perustettiin voinvientiliikkeeksi, maailma oli hyvin erilainen kuin nyt. Valio voi kirnutaan…
- 0 kg suolaa ja muutama tippa Tabasco-kastiketta
Jaa resepti
Ohje
Parsojen keittäminen
- Poista parsan päästä noin kolmen sentin puinen osuus leikkaamalla.
- Kuori parsa kuorimaveitsellä, mutta jos käytössäsi on pientä ja ohutta parsaa, kuoriminen ei ole tarpeen.
- Kun olet kuorinut parsat, varaa tarpeeksi iso kattila ja riittävästi vettä, jotta parsat peittyvät kokonaan.
- Mausta keitinvesi reilulla suolalla ja muutamalla laakerinlehdellä.
- Keitä parsoja koosta riippuen noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat hieman kypsyneet mutta edelleen napakoita.
- Nosta parsat reikäkauhalla pois vedestä, laita ne sivuun ja pirskottele päälle kevyesti oliiviöljyä sekä hieman sormisuolaa.
Kastikkeen reduktio
- Hienonna sipulit ja laita ne kattilaan. Lisää joukkoon laakerinlehti sekä valkoviini ja valkoviinietikka.
- Keitä hiljalleen, kunnes nestettä on jäljellä noin puolet alkuperäisestä määrästä.
- Voit säilyttää reduktion jääkaapissa useita viikkoja tai pakastaa sen.
Gribiche-hollandaise
- Laita kananmunan keltuaiset pyöreäpohjaiseen metallikulhoon, joka sopii vesihauteeseen.
- Lisää 2 rkl reduktiota ja siirrä kulho kattilan päälle, jossa vesi kiehuu.
- Sulata voi kattilassa tai mikrossa niin, että se on sulaa mutta ei liian kuumaa.
- Vatkaa keltuaisia koko ajan vispilällä, kunnes ne kypsyvät hiljalleen (käytä tarvittaessa lämpömittaria; oikea lämpötila on 82–85 °C).
- Kun seos on kypsä, aloita voin lisääminen ohuena nauhana samalla huolellisesti sekoittaen.
- Lisää voi kokonaan ja mausta tarvittaessa suolalla ja Tabasco-kastikkeella.
- Lisää lopuksi hienonnetut kananmunat, kaprikset, suolakurkkukuutiot, Dijon-sinappi sekä hienonnetut rakuuna ja lehtipersilja.
- Sekoita huolellisesti ja tarkista maku.
Annoksen kokoaminen
- Aseta parsat lautaselle ja lisää päälle hieman gribiche-hollandaise-kastiketta.
Reseptiyhteistyö
Tämä on yhteistyökumppanin tekemä resepti. Valio Koekeittiö ei ole testannut reseptiä, eikä Valio voi siksi taata reseptin toimivuutta.
Katso lisää reseptejä
Jaa resepti
Reseptin ravintosisältö / 100 g
Energia
307 kcal
Proteiini
1,9 g
Hiilihydraatti
1,4 g
Rasva
31,5 g
Tyydyttynyt rasva
18,2 g
Ravintokuitu
0,4 g
Suola
1 g
Tiedot ovat suuntaa antavia.
HUOM! Ravintosisällöissä ei ole mukana seuraavia aineksia:
- suolaa
- salottisipulia
- lehtipersiljaa
- suolaa
Kysyttävää reseptistä?
Voit lähettää palautetta ja kysymyksiä Valion kuluttajapalvelun kautta.
Etkö löytänyt sopivaa?
Hae parhaat reseptit onnistuvaan kotikokkaukseen kattavasta reseptihausta. Löydä reseptit erilaisiin ruokavalioihin, ajankohtaisiin sesonkeihin, satokauden raaka-aineisiin, ruoanlaittoon ja leivontaan.