Yllättävän helppoa! Näin keität täydelliset uppomunat

Uppomuna sopii leivälle, salaattiin, vohveleiden suolaiseksi täytteeksi sekä syötäväksi ihan sellaisenaan. Mutta, miten uppomuna keitetään? Esittelemme kaksi tapaa: perinteiset uppomunat sekä helpot uppomunat kelmussa.

Uppomunat eli ilman kuorta keitetyt kananmunat ovat helppo tapa nostaa aamiainen tai lounas astetta paremmalle tasolle. Katso tästä uppomunien ohje ja kokeile.

Uppomunat etikkavedessä

Perinteisin tapa uppomunien valmistukseen on munien keittäminen etikkavedessä. Pieni loraus etikkaa ja veden pyöräytys liikkeelle lusikalla tai kauhalla auttavat kananmunaa pysymään tiiviissä paketissa koko keittämisen ajan.

Keitinveteen lisätty suola sen sijaan toimii juuri päinvastoin: se rikkoo valkuaisen rakennetta. Siksi suola kannattaa lisätä munien päälle vasta keittämisen jälkeen.

  1. Riko kananmuna kahvikuppiin tai pieneen kulhoon.
  2. Kiehauta vesi.
  3. Lisää veteen pieni loraus etikkaa.
  4. Pyöräytä hiljalleen poreileva vesi pyörteeksi lusikalla tai kauhalla.
  5. Kaada muna varovasti vesipyörteen keskelle. Voit halutessasi kypsentää pari munaa samalla kertaa.
  6. Keitä munia 3–4 minuuttia. Uppomunan kuuluu jäädä sisältä valuvaksi.
  7. Nosta muna pois kattilasta reikäkauhalla.
  8. Mausta suolalla.

Superhelpot uppomunat kelmussa

Tässä tapa, jolla uppomunat onnistuvat jokaiselta: kun uppomunan kypsentää kelmun sisällä, ei ole vaaraa, että munan valkuainen leviäisi keitinveteen. Täydellistä uppomunien ensikertalaisille sekä tilanteisiin, kun turhalle kikkailulle ei ole aikaa.

  1. Pingota pala tuorekelmua kahvikupin tai pienen kulhon päälle.
  2. Voitele kelmu sipaisulla öljyä.
  3. Riko kananmuna kelmun päälle. Lisää halutessasi ripaus suolaa.
  4. Pyöräytä kananmuna kelmun sisään nyytiksi. Sido nyytti solmulla tai ohuella kelmusuikaleella.
  5. Kiehauta vesi.
  6. Ripusta nyytti roikkumaan kattilan reunalle niin, että se uppoa juuri ja juuri kevyesti kiehuvaan veteen.
  7. Keitä uppomunia 3–4 minuuttia.
  8. Nosta muna pois kattilasta ja poista kelmu.

Kokeile munia Benedictin tapaan

Rapeaa leipää, sisältä valuva uppomuna, kinkkua ja kunnon hollandaisekastike. Voiko viikonloppuaamiainen enää paremmaksi muuttua?