Laura Saukkonen
Valio markkinointi
Lauran keittiöstä löytyy aina chiliä, valkosipulia ja juustoa – ja ruoasta ekstraripaus mustapippuria.
Uppomuna sopii leivälle, salaattiin, vohveleiden suolaiseksi täytteeksi sekä syötäväksi ihan sellaisenaan. Mutta, miten uppomuna keitetään? Esittelemme kaksi tapaa: perinteiset uppomunat sekä helpot uppomunat kelmussa.
Uppomunat eli ilman kuorta keitetyt kananmunat ovat helppo tapa nostaa aamiainen tai lounas astetta paremmalle tasolle. Katso tästä uppomunien ohje ja kokeile.
Perinteisin tapa uppomunien valmistukseen on munien keittäminen etikkavedessä. Pieni loraus etikkaa ja veden pyöräytys liikkeelle lusikalla tai kauhalla auttavat kananmunaa pysymään tiiviissä paketissa koko keittämisen ajan.
Keitinveteen lisätty suola sen sijaan toimii juuri päinvastoin: se rikkoo valkuaisen rakennetta. Siksi suola kannattaa lisätä munien päälle vasta keittämisen jälkeen.
Tässä tapa, jolla uppomunat onnistuvat jokaiselta: kun uppomunan kypsentää kelmun sisällä, ei ole vaaraa, että munan valkuainen leviäisi keitinveteen. Täydellistä uppomunien ensikertalaisille sekä tilanteisiin, kun turhalle kikkailulle ei ole aikaa.
Rapeaa leipää, sisältä valuva uppomuna, kinkkua ja kunnon hollandaisekastike. Voiko viikonloppuaamiainen enää paremmaksi muuttua?