Siirry sisältöön
Moni­muotoisuus
Vastuullisuus

Moni­muotoisuus

Kun huolehditaan elinympäristöistä, suojellaan samalla myös niissä elävien lajeja.

Kun kuulet pellolla bzzzzzzzzzzz, kaikki on hyvin

Kun huolehditaan elinympäristöistä, suojellaan samalla myös niissä elävien lajeja.

Isojen asioiden ytimessä ovat pienet pölyttäjät

Maailman ekosysteemin ytimessä ovat hieman yllättäen pölyttäjähyönteiset. Eikä niiden tulevaisuus näytä hääviltä: Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa esimerkiksi kimalaisten määrä on vähentynyt 30 % vain yhden sukupolven aikana (Soroye et al., Science, 2020). Viljelyn yksipuolistuminen, maan muokkaus ja torjunta-aineiden käytön lisääntyminen ovat heikentäneet maatalousympäristöjen monimuotoisuutta. Miksi muutos on hälyttävä?

Ilman pölyttäjiä ei ole mitään

Monet viljelykasvit tarvitsevat kimalaisia ja muita hyönteisiä pölyttäjiksi. Jos ei ole pölyttäjiä, ei ole yhtä monipuolista ruoantuotantoa. Yksi parhaista keinoista pitää kimalaiset ilmassa on pitää viljelysalueet monipuolisina: mitä rikkaammin pellolla ja pientareilla kasvaa erilaisia kasveja sen paremmin hyönteiset löytävät ruokaa ja pysyvät hengissä. Bzzzzzzzzzzz.

Nurmi, luonnon buffet

Kun maitotilalla viljellään lehmien rehuksi monipuolisesti eri kasvilajeja ja -lajikkeita, ja pientareet saavat rehottaa, maatalousympäristön monimuotoisuus lisääntyy. Siksi laitoimme kehittämäämme Valio Carbo (TM) nurmisiemenseokseen muun muassa pölyttäjähyönteisille hyödyllisiä apiloita sekä sään vaihtelua muita kestäviä ja maaperän rakennetta parantavia nurmikasveja. Kun nurmi on kunnossa, mitä siitä seuraa?

Ketjureaktio

Laiduntavat eläimet edistävät maatalousympäristön monimuotoisuutta. Ne jättävät jälkeensä lantakasoja, joka houkuttelevat hyönteisiä ja hyönteiset taas lintuja. Lisäksi peltojen reuna-alueet tarjoavat suoja- ja pesäpaikkoja monille lajeille. Syntyy itseään ruokkiva ketjureaktio, jossa kaikki voittavat. Nyt noin 70 prosentilla valiolaisista maitotiloista karjaa laidunnetaan. Jotta yhä useampi lehmä pääsisi laitumelle, ohjeistamme tiloja ottamaan laidunnuksen huomioon jo silloin, kun uutta navettaa vasta suunnitellaan. Lue lisää laidunnuksesta ja ulkoilusta. Lue lisää laidunnuksesta ja ulkoilusta.

Aitoja tekoja

Yli 60 maitotilalla on tehty luonnon monimuotoisuuskartoitus yhdessä Maa- ja kotitalousnaisten asiantuntijoiden kanssa. Siinä selvitetään, millaisia luontoarvoja maitotilalta löytyy ja samalla yrittäjät saavat käytännön ohjeita lajien kirjon lisäämiseen. Kartoituksissa on löytynyt upeita, luontoarvoiltaan arvokkaita kohteita. Valio on tukenut uusien luonnon monimuotoisuutta lisäävien toimenpiteiden toteuttamista.

Katso video: Maatila osana luontoa

Pelto-Mattilan nuoret yrittäjät Katri ja Sami tekevät työnsä ympäristön ehdoilla

Search