Siirry sisältöön

30.1.2018

Valio mukana YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa: ravitsemussitoumus suolan ja sokerin vähentämiseksi

Isoisä ja poika

Lehdistötiedote 30.1.2018 Valio on julkistanut tänään ravitsemussitoumuksen, jolla se tähtää suomalaisten terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseen. Kunnianhimoiset tavoitteet suolan ja sokerin vähentämiseksi ulottuvat vuoteen 2020 ja ovat osa Valion vastuullisuusohjelmaa sekä jo pidempään jatkunutta työtä kansanterveyden kohentamiseksi.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuosille 2016–2030 tähtäävät köyhyyden poistamiseen ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamiseen ympäristölle kestävällä tavalla. Valtioiden lisäksi mukaan tarvitaan yrityksiä. Valion ravitsemussitoumus on osa Suomen Agenda2030-toimintaohjelmaa.

Ravitsemussitoumuksellaan Valio auttaa kuluttajia vähentämään sokerin ja suolan käyttöä sekä helpottaa vähempisuolaisten reseptivalintojen tekemistä. Valio tuplaa maustamattomien, sokeroimattomien sekä 20–50 % vähemmän sokeria sisältävien välipalatuotteiden yhteismäärän vuodesta 2015 vuoteen 2020 mennessä. Suolan vähentämiseen liittyvä tavoite on myydä seitsemän miljoonaa kiloa vähempisuolaisia Valio ValSa® tuotteita vuonna 2020. Valio merkitsee myös kaikkiin Valio Koekeittiön resepteihin suolan määrän vuoteen 2020 mennessä.

– Sitoumuksemme kytkeytyy kahteen YK-tavoitteeseen: ruoan riittävyyden ja ravitsemuksellisen laadun turvaaminen sekä terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen on erityisen tärkeää, kun maailman väkiluvun ennustetaan kasvavan lähes yhdeksään miljardiin vuonna 2030. Valion vastuullisuusohjelmassa olemme sitoutuneet konkreettisiin tekoihin, joilla vastaamme globaaleihin ravitsemushaasteisiin. Terveyttä ja hyvinvointia edistävät innovaatiot ovat olleet osa Valion toimintaa nobelisti A.I. Virtasen ajoista lähtien, tutkimus- ja teknologiajohtaja Anu Kaukovirta-Norja kertoo.

– Valio on suomalaisten ruokapöydissä Hangosta Utsjoelle, ja verkkosivustomme on yksi Suomen suosituimmista reseptikokoelmista. Sivustolla vierailee kuukaudessa 1,1 miljoonaa kävijää noin 4 000 ruokaohjeemme äärellä. Meillä on siis mahdollisuus ja myös velvollisuus auttaa suomalaisia tekemään fiksuja ruokavalintoja. Ihmiset kaipaavat terveellisiä tuotteita erityisesti arkeen. Herkkuhetket silloin tällöin ovat toki nekin osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Kuluttajat haluavat terveellisiä tuotteita mausta tinkimättä

Suomalaiset syövät sokeria lähes tuplasti suositeltuun 50 gramman päiväannokseen nähden. Seurauksena voi olla esimerkiksi kohonnut riski kakkostyypin diabetekseen. Myös suolaa saadaan reilusti yli suositusten, vaikka liiallisen suolankäytön yhteys sydän- ja verisuonitauteihin on yleisesti tiedossa.

– Ruoan hyvä maku on ihmisille valtavan tärkeä asia, eikä siitä haluta luopua. Ruokatalojen tehtävä on miettiä, miten suolan ja sokerin käyttöä voidaan vähentää niin, että hyvä maku säilyy, Kaukovirta-Norja pohtii.

Vähempisuolaisten Valio ValSa® tuotteiden myynti alkoi vuonna 2016 ja oli päättyneenä vuonna jo lähes neljä miljoonaa kiloa. Tavoitteena on myydä vähempisuolaisia Valio ValSa® tuotteita vuona 2020 seitsemän miljoonaa kiloa.

– Valio ValSa® maitosuolainnovaation avulla olemme vähentäneet suolan käyttöä juustoissa ja levitteissä jopa 50 prosenttia maun muuttumatta. Maitosuolan maku saadaan heran sisältämistä maidon luontaisista mineraaleista. Tulemme lähiaikoina tuomaan markkinoille aivan uusia Valio ValSa® tuotteita. Valion suolasitoumus vastaa noin 38 000 kilon eli kuuden miljoonan teelusikallisen suolanvähennystä.

Merkittävä osa Valion tutkimus- ja tuotekehitystyöstä keskittyy tällä hetkellä sokerin vähentämiseen erityisesti koko perheelle sekä lapsille tarkoitetuissa välipaloissa. Vuonna 2015 sokerisitoumukseen liittyviä välipalatuotteita oli 84 kappaletta, ja vuonna 2017 lukumäärä nousi 136 kappaleeseen. Vuoden 2020 tavoitteena on yhteensä 168 tuotetta.

– Valiolla on maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen, yli 100 vuoden tuotekehitys- ja teknologiaosaaminen. Tutkimme esimerkiksi uusia hapatteita ja niiden käyttöä maun muokkauksessa, entsyymien hyödyntämistä, sekä sitä, miten voisimme käyttää vielä nykyistä paremmin marjojen ja hedelmien oman sokerin.  Selvitämme myös, minkälaisia uusia teknologisia keinoja saamme käyttöön maun muokkaukseen esimerkiksi Riihimäen huippumodernissa välipalatehtaassamme.

Kuluttajat voivat toivoa, mitä Valion tuotteita haluaisivat jatkossa saada vähempisokerisina tai osana Valio ValSa® tuotteistoa. Toiveita voi esittää Valion palautelomakkeen kautta: www.valio.fi/ota-yhteytta.

Lue lisää:

Valio ValSa® innovaatio ja maitosuola: https://www.valio.fi/valio-valsa/

Lue lisää sokerista: https://www.valio.fi/ammattilaiset/ravitsemus_ja_terveys/sokerin-maara-tarkkailuun/

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search