Siirry sisältöön

11.10.2017

Valiolta iso ympäristöteko: harjakattoiset pakkaukset jatkossa täysin kasvipohjaisia

Kasvipohjaiset pakkaukset

Valio ottaa ison askeleen kohti entistä ympäristöystävällisempiä pakkausratkaisuja, kun se laajentaa täysin kasvipohjaisten tölkkien käyttöä merkittävästi. Kaikki Valion harjakattoiset maito-, piimä-, jogurtti- ja kermapakkaukset valmistetaan kokonaan kasvipohjaisista materiaaleista vuoden 2018 loppuun mennessä. Kasvipohjaisen pakkauksen hiilijalanjälki on yli puolet pienempi tavalliseen pakkaukseen verrattuna.

– Olemme vastuullisuusohjelmassamme sitoutuneet tarjoamaan kuluttajille meijerialan vastuullisimmat pakkausratkaisut maailmassa.  Valio otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön kokonaan kasvipohjaisesta, uusiutuvasta materiaalista valmistetut maitotölkit Valio Luomu™ maidoissa jo vuonna 2015.

On siis luonnollista, että vuonna 2015 aloitettu siirtyminen kohti ekologisempia pakkauksia saa nyt jatkoa, pakkausteknologiapäällikkö Tanja Virtanen-Leppä Valiolta sanoo.

Kasvipohjaisen pakkauksen hiilijalanjälki alle puolet entiseen verrattuna

Siirtyminen kokonaan kasvipohjaisiin harjakattoisiin pakkauksiin on merkittävä ympäristöteko. Se vähentää riippuvuutta fossiilista raaka-aineista, siis öljystä. Kasvipohjaisen pakkauksen, jossa on myös kasvipohjainen korkki, hiilijalanjälki on alle puolet tavallisesta korkillisesta pakkauksesta.*

– Nyt kasvipohjaisiin pakkauksiin siirtyvien tuotteiden määrä on merkittävä. Puhutaan noin 250 miljoonasta tölkistä vuosittain. Voimme näin vähentää pakkauksista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 3 140 tonnia vuodessa. Sillä määrällä voisi ajaa yli 8 500 kertaa Helsingistä Kittilään ja takaisin tai lämmittää noin 500 öljylämmitteistä omakotitaloa, jos ne käyttävät 2 400 litraa öljyä vuodessa, Tanja Virtanen-Leppä suhteuttaa.

Täysin kasvipohjaisessa tölkissä kaikki pakkauksen kartonki- ja muoviosat on valmistettu kasvipohjaisesta materiaalista. Tölkin aihio valmistetaan kartongista, joka syntyy puukuidusta. Kartonkiaihiossa on myös ohuita muovikerroksia, jotka tekevät pakkauksesta nestetiiviin. Muovikerrokset valmistetaan uusiutuvasta, kasvipohjaisesta muovista. Myös harjakattoisten pakkausten korkit ja niiden kaulaosat on valmistettu uusiutuvasta, kasvipohjaisesta materiaalista.

Valion harjakattoisissa pakkauksissa käytettävä uusiutuva muovi valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtana muodostuvasta kasvietanolista. Perinteisesti muovi valmistetaan öljystä, joka ei ole uusiutuvaa.

Kasvipohjainen pakkaus kierrätetään tuttuun tapaan

Kokonaan kasvipohjaisten pakkausten käyttöominaisuudet säilyvät ennallaan. Pakkaukset kierrätetään samalla tavalla kuin nestekartonkipakkaukset yleensäkin. Pakkaus tulee siis huuhdella, kuivata, litistää ja pakata ja viedä sen jälkeen kartonkikeräysastiaan. Jos tölkissä on korkki, sen voi jättää paikoilleen tai halutessaan irrottaa ja kierrättää erikseen muovina. Uusiutuva pakkaus ei ole biohajoava.

Valion kasvipohjainen pakkaus sai kansainvälisen Scanstar-palkinnon

Valion laajamittainen siirtyminen kasvipohjaisiin pakkauksiin palkitaan pohjoismaisella Scanstar 2017 -pakkauspalkinnolla kilpailun Ympäristö-kategoriassa. ScanStar on yhteispohjoismainen pakkauskilpailu, jonka Scandinavian Packaging Association, SPA on järjestänyt vuodesta 1969. Palkinnot jaetaan marraskuun lopussa PackSummit-tapahtumassa Lahdessa.

Tutustu animaatioon kasvipohjaisista pakkauksista:

* Comparative Life Cycle Assessment of Tetra Pak® carton packages and alternative packaging systems for liquid food on the Nordic market, Institut für Energie und Umweltforschung Heidelberg, huhtikuu 2017:

Tutkimuksen yhteenveto:

 

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search