”Meillä on yksi yhteinen ilmasto, ja se tarkoittaa, että kaikkien täytyy osallistua.”

”Ruuantuotanto on yhteiskunnan kannalta välttämätöntä, ja meidän on tehtävä se kestävästi. Meillä on yksi yhteinen ilmasto, ja se tarkoittaa sitä, että kaikkien täytyy osallistua”, sanoo kehityspäällikkö Robert Harmoinen Valion ilmastotiimistä. Kerromme Valion ilmastotyöstä ja tavoitteestamme nollata maidontuotannon hiilidioksidipäästöt vuoteen 2035 mennessä Age of Change -sarjan jaksossa, jonka meille on tuottanut BBC Storyworks Commercial Productions.

Age of Change -sarjan jokaisessa jaksossa keskitytään yhteen yritykseen, joka on ratkaisemassa aikamme suurimpia haasteita, Valion tapauksessa ilmastonmuutosta. Valion ilmastotyöstä kertova, noin viiden minuutin mittainen jakso on kuvattu viime helmikuussa Haapavedellä, Pohjanmaalla, Keskitalon ja Vuorenmaan maitotiloilla sekä Haapaveden juustolassa. Filmillä tapaamme Valion maitotilalliset Tuukka ja Kaisa Laitilan ja Janne Vuorenmaan sekä Valion ilmastotiimin kehityspäällikkö Robert Harmoisen.

Tuukka ja Kaisa Laitila ovat Keskitalon tilan kolmannen sukupolven maitotilallisia, ja heillä on noin 300 lehmää. Tilan maidosta valmistetaan Valio Oltermanni® juustoa Haapaveden meijerissä. Keskitalon tilalla tehdään hiiliviljelytoimenpiteitä ja tilalla tuotetun maidon hiilijalanjälki on laskettu. Keskitalon tilalle oli keväällä valmistumassa uusi biokaasulaitos, jossa lannasta voidaan tuottaa biometaania liikennekäyttöön.

Janne Vuorenmaa pyörittää veljensä ja perheensä kanssa noin 180 lypsävän lehmän tilaa, jonka historia ulottuu perheessä jo kolmeen polveen. Tilan lehmien lanta on jo vuosien ajan hyödynnetty oman biokaasulaitoksen avulla maatilan tarvitsemaksi sähkö- ja lämpöenergiaksi. Nykyään biokaasua riittää myös tankattavaksi liikennekäyttöön. Biokaasulla kulkee myös Valion ensimmäinen lantabiokaasulla kulkeva maitoauto.

”Maidontuottajien kouluttaminen hiiliviljelijöiksi on todella tärkeää, koska noin 90 prosenttia maidon hiilijalanjäljestä syntyy alkutuotannossa eli maitotilalla. Haluamme tehdä niitä toimenpiteitä, joilla on oikeasti vaikutuksia. Metaanipäästöjä voidaan pienentää tekemällä lannasta biometaania. Oikeilla nurmilajikkeilla peltoviljelyn avulla voidaan sitoa hiiltä maaperään”, kertoo Robert Harmoinen Valiolta.

”Kyllä sitä itse uskoo siihen, että maanviljelijät voivat olla ilmastonmuutoksen ratkaisijoita”, Tuukka Laitila summaa.

Tutustu Valion ilmastotyöhön Better pastures -jaksossa

Ilmasto
Hiiliviljelijä hidastaa ilmastonmuutosta
Ilmasto
Kotimainen lantabiokaasu tuo ratkaisuja ilmastotavoitteisiin ja huoltovarmuuteen
Ilmasto
Maitotilalliset ilmastonmuutosta jarruttamassa: Anu Ellä varastoi hiilidioksidia maaperään
Ilmasto
Hiilijalanjälkiluku ei välttämättä kerro riittävästi yksittäisen tuotteen ilmastokuormasta
Ilmasto
Hiilijalanjäljen nollaus ei tapahdu yhdessä yössä – miksi pidempi tie on vastuullisempi valinta?