Siirry sisältöön
Ilmasto

Ihmeellinen lanta

Ihmeellinen lanta

Lehmien lanta saa kasvit kasvamaan ja autot kulkemaan – ja mikä parasta, sitä syntyy joka vuosi Valion maitotiloilla yli 7 miljoonaa tonnia

Kuka olisikaan uskonut, että ratkaisu moniin aikamme ilmastohaasteisiin muhii jo suomalaisilla tiloilla? Tarkalleen sitä syntyy joka vuosi 15 miljoonaa tonnia tuotantoeläinten luonnollisena jätteenä. Siis lantana.

Lannan ravinnekäyttö ei ole uusi juttu, onhan maatalous tiennyt sen olevan viljelyn edellytys jo pitkään. Ravinteiden lisäksi lannassa on auringosta peräisin olevaa energiaa. Vajaa kolmasosa lehmän syömän nurmen sisältämästä energiasta päätyy lantaan.

Se on paljon. Siksi onkin yllättävää, että vasta 2000-luvulla lannan käyttöön on herätty toden teolla. Suomalaisillakin tiloilla muhivasta lannasta saisi tehtyä biokaasua korvaamaan liikenteen fossiilisia polttoainetta, ja sen laajamittainen käyttö olisi hyvin merkittävä ratkaisu ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin (tästä lisää edempänä).

Lanta paitsi ravitsee kasvit, se saa myös autot ja muut liikennevälineet kulkemaan. Ja se jos mikä olisi merkittävä ratkaisu ilmastonmuutokseen. Biokaasuntuotanto vähentää liikenteen päästöjä merkittävästi ja on iso askel kohti hiilineutraalia maidontuotantoa Suomessa.

Tällä hetkellä lanta kuitenkin pääasiassa levitetään sellaisenaan pelloille lannoitteeksi, ja siinä jos missä on hommaa. Siksi Valio on viimeiset kymmenen vuotta tutkinut kuumeisesti sitä, miten tuon hyödyntämättömän mutta haisevan aarteen hyödyt saisi nykyistä paremmin käyttöön.

Hiilijalanjälki nolla 2035

Hiilijalanjälki nolla 2035

Me tunnemme oman toimintamme ympäristövaikutukset ja haluamme olla osa ratkaisua. Soijaton lehmien ruokinta, hiiliviljelijäkoulutukset ja biokaasulla kulkeva maitoauto ovat esimerkkejä työstämme tähän asti.

Search