Lannalla voi kaasutella pitkälle
Mutta varsinainen aarre on vielä tehokkaampaa prosessointiakin ihmeellisempi: biokaasu. Vielä parikymmentä vuotta sitten olisi kuulostanut utopistiselta väittää, että kotien biojätteistä, lehmänlannasta tai vaikka maatalouden muista jätteistä tehtyä kaasua tankattaisiin laajamittaisesti auton tankkiin ja huristeltaisiin sillä menemään. Se ei kuitenkaan ole enää edes villiä tulevaisuutta. Viime vuosina Valion maitotiloille on perustettu biokaasulaitoksia, joiden kaasu käytetään pääasiassa oman tilan energiakäyttöön. Joillain tiloilla, kuten Vuorenmaan tilalla Haapavedellä, biokaasu paineistetaan, jolloin sitä voidaan käyttää liikennepolttoaineena fossiilisen bensan ja dieselin sijaan. Tätä lehmänlannasta tehtyä biokaasua voi kuka tahansa tankata tankkiin.
Suomessakin olisi teoriassa mahdollista tuottaa biokaasua jo nyt niin paljon, että autokannastamme joka kolmas auto kulkisi sillä. Näin laajan biokaasutuotannon käyntiin saaminen vaatisi valtavia investointeja, eikä kukaan ole tähän asti ollut valmis niitä riittävän laajalla skaalalla tekemään. Asiaan on kuitenkin tulossa muutos, sillä Valion ja energiayhtiö St1:n perustama oleva yhteisyritys aikoo tuottaa maitotilojen lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa biokaasua pääasiassa raskaan liikenteen polttoaineeksi.
Perustettavan yhtiön biokaasutuotannon tavoite on jopa 1 000 GWh (1 terawattituntia) vuoteen 2030 mennessä. Se vastaa noin 1 000–1 500 ison rekan tai ainakin 50 000 henkilöauton vuotuista dieselin käyttöä. Biokaasun käytöllä raskaassa liikenteessä voidaan saavuttaa huomattava päästövähenemä. Tavoitteen mukaisen tarjonnan ja kysynnän luomisen edellytys kuitenkin on, että kaasukäyttöinen kuljetuskalusto yleistyy Suomessa merkittävästi.
Eikä lannan hyödyntämispotentiaali rajoitu vain biokaasuun. Biokaasun tuotannon oheistuotteena lannasta saadaan nimittäin myös kuivikkeita eläimille, kasvualustoja kasvi- ja vihannesviljelmille turpeen korvikkeeksi sekä kiertolannoiteita, minkä ansiosta tarvitaan vähemmän keinolannoitteita.
Lannan merkitys on tunnettu jo kauan
Kolme on kovaa päivää vuodessa, tiesivät suomalaiset jo aikanaan: kinkeripäivä ja sonnanajopäivät. Näin sanoo vanha kansanviisaus.
Lannan merkitys on tiedetty jo vanhan kansan keskuudessa ja keväinen lannan levitys pelloille tehtiin historiankirjoituksen mukaan talkootyönä, johon osallistuivat kaikki naapurit hevosineen.
Vielä lantakuoriaisia tärkeämmässäkin roolissa pelloilla ja muualla luonnossa ovat lierot, kansanomaisemmin siis kastemadot. Ilman lieroja maaperä ei toimisi kuten sen pitäisi, tai oikeammin se ei toimisi ollenkaan. Lieron uloste nimittäin vasta onkin tärkeää tavaraa – vielä lehmänlantaa paljon tärkeämpää.
Hyvä lieropopulaatio tuottaa lantaa 80 kuutiohehtaarille vuodessa. Se tuntuu uskomattomalta, kun ottaa huomioon, että yksi liero painaa keskimäärin 50 grammaa. Aktiivinen kastemato siis tuottaa päivässä oman painonsa verran ulostetta. Lierojen lanta on paljon lehmänlantaa ravinteikkaampaa ja siksi jopa sitä parempi lannoite, sillä se vapauttaa kasvimassan ravintoa suoraan takaisin maaperään, eli toisin sanoen kasvit siis saavat käyttää uudelleen sisältämiään ravinteita lähes sellaisenaan.
Lisäksi lieron lannassa on paras mururakenne, jonka luonto tarjoaa. Se on myös tärkeä juttu. Maaperän mururakenne nimittäin on sidoksissa sen hiilensidontakykyyn. Siis: mitä enemmän lieroja, sitä enemmän ravinteita ja sitä enemmän nurmi pystyy sitomaan hiiltä ilmakehästä ja ilmastonmuutos hidastuu.
Lanta on siis niin ihmeellinen aine, että on suorastaan hassua, että olemme heränneet sen hienouteen kunnolla vasta 2010-luvulla – sen haisevasta perusolemuksesta huolimatta. Tai ehkä juuri siksi.
Viime kädessä lannan kokonaisvaltaisessa hyödyntämisessä, erityisesti biokaasun osalta, on kysymys siitä, että yritykset uskaltaisivat ottaa ensimmäisiä askeleita siihen investoimiseen. Silloin olemme taas yhden, melko ison askeleen lähempänä kohti kestävämpää yhteiskuntaa.
Ja kun kerran olemme siirtyneet biokaasuun, ei sen raaka-aineen loppumisesta tarvitse huolehtia. Sillä niin kauan kuin on elämää, niin on lantaakin.