Maitotiloilla arki jatkuu poikkeustilasta huolimatta

Vaikka maailma on koronaviruksen leviämisen takia mennyt kovin erilaiseen asentoon, jatkuu arki Valion maitotiloilla pitkälti samaan tapaan kuin ennenkin. Miten maidontuotannon jatkuvuus turvataan koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanteen aikana?

Valion maitotiloilla toimitaan poikkeusaikana pitkälti samalla tavalla kuin tavallisestikin. Hygieniavaatimukset ovat tiukat myös normaalisti, mutta poikkeusoloissa noudatetaan toki entistä tarkempaa hygieniaa, jotta tilalla työskentelevät pysyvät terveinä.

“Eläimet täytyy päivittäin hoitaa ja maitoa toimittaa, oli poikkeustilanne tai ei. Eroa tavalliseen arkeen tuovat normaaliakin tarkempi hygieniaohjeistus, turvavälin pitäminen ihmisten välillä sekä omasta terveydestä huolehtiminen. Maitoauton kuljettajan kanssa vältetään lähikontaktia eikä jäädä jutustelemaan kuten tavallisesti saatetaan tehdä. Tilalla käyvien ulkopuolisten määrä on rajoitettu minimiin. Myös poikkeusaikoina navetassa säännöllisesti vierailevien eläinlääkäreiden, seminologien ja lomittajien osalta noudatetaan erityistä varovaisuutta pitämällä ihmisten välillä riittävät turvavälit, desinfioimalla kädet ja varusteet sekä suojautumalla esimerkiksi kumihanskoin”, kertoo Valion terveydenhuoltoeläinlääkäri Kristiina Sarjokari (kuvassa alla).

Hausjärvellä sijaitsevan Toukolan luomumaitotilan emäntä Aino Wathén kertoo, että arki rullaa hyvin samaan tapaan kuin ennenkin. Tilan 51 lehmää lypsävät luomumaitoa suomalaisille joka päivä.

“Ainoa selkeä ero on, että perheen koululaiset opiskelevat nyt kotoa käsin. Mutta maitotilalla arki rytmittyy muutenkin perheen ja maatilan töiden välillä, joten koululaisten kotona olo ei ole muuttanut suuresti arkea. Nyt kun lasten harrastuksetkin ovat tauolla, kotona vietetään enemmän aikaa yhdessä. Onneksi omassa pihapiirissä riittää tilaa temmeltää”, Aino Wathén kuvailee. (Aino ja Mikael Wathén ylimmässä kuvassa ja alla)

Eri puolilla Suomea on 4 700 valiolaista maitotilaa, joista pohjoisin sijaitsee Utsjoella. Suurin osa tiloista sijaitsee Pohjanmaan ja Itä-Suomen ja Pohjois-Savon seudulla. Suomen ruokahuollon kannalta onkin olennaisen tärkeää, että maitotilat ovat hajallaan ympäri maan ja pääosin etäämmällä Etelä-Suomen tiiviistä asutuksesta – ja myös sieltä, missä virus on eniten levinnyt. Myös eri puolilla maata sijaitsevat tuotantolaitokset tasaavat epidemian vaikutuksia.

“Olemme Suomessa erityisasemassa vahvan kotimaisen ruuantuotannon ansiosta. Tällaisissa poikkeustilanteissa se onkin tärkeää, ja olen huomannut, että moni maidontuottaja kokee tärkeänä olla mukana tuottamassa ruokaa Suomeen yhteisen ruokahuollon puolesta”, Aino sanoo.

“Tärkeintä on pitää nyt ihmisistä huolta, että ruokaketju toimii tilalta tehtaalle ja tehtaasta kauppaan”, Valion eläinlääkäri Kristiina Sarjokari summaa.

Tiesitkö että maitotilat ovat Valion omistajia ?

4 700 suomalaista maitotilaa omistaa Valion ja maksamme toimintamme koko tuoton maitotiloille. Kiitos siis, kun valitset kauppareissulla suomalaista, vastuullisesti tuotettua ruokaa − niin tavallisina kuin poikkeuksellisinakin aikoina.

Yhdessä varmistamme, että pellot pysyvät viljeltyinä, tuottajien ammattitaito korkealla ja tehtaiden pyörät pyörimässä.

Sesonki
Muutaman raaka-aineen helpot arkireseptit