Siirry sisältöön

15.7.2019

Stora Enso ja Valio testaavat biokomposiittikansia kermaviili- ja rahkapurkkeihin

biokomposiittikansi

Stora Enso ja Valio tuovat syksyllä Valion myyntiesittelyihin myymälöihin biokomposiitista valmistetun kestokannen. Yhteistyön tarkoitus on testata, miten uusi materiaali toimii yhdistettynä perinteiseen ruokapakkaukseen, ja kannustaa suomalaisia vähentämään ruokahävikkiä.

Elintarvikepakkauksissa käytettävät biokomposiittituotteet ovat yksi askel kohti Stora Enson tavoitetta korvata fossiilipohjaiset materiaalit uusiutuvilla ratkaisuilla. DuraSense™ by Stora Enso -biokomposiitin avulla voidaan korvata puukuidulla jopa puolet fossiilipohjaisesta muovista ja tuotteesta riippuen pienentää tuotteen hiilijalanjälkeä jopa 60 % verrattuna neitseelliseen muoviin.

– Otimme ensimmäisenä maailmassa käyttöön kokonaan kasvipohjaiset pakkaukset litran maitotölkeissä vuonna 2015. Viime vuonna saimme muutettua kaikki 250 miljoonaa harjakattoista maito-, jogurtti-, kerma-, ja piimäpakkausta täysin kasvipohjaisiksi. Pakkaukset ovat osa laajaa kokonaisuutta, jolla Valio tähtää hiilineutraaliin maitoon eli maidon hiilijalanjäljen nollaamiseen vuonna 2035. Mietimme jatkuvasti, mitä uusia pakkausinnovaatioita voisimme testata ja ottaa käyttöön, kertoo pakkauskehityksestä vastaava Tanja Virtanen-Leppä Valiolta.

Stora Enso kehittää jatkuvasti uusia muovia korvaavia ratkaisuja uusiutuvista materiaaleista. Biokomposiitista valmistetut tuotteet vastaavat ominaisuuksiltaan muovisia, ja kestävän ja hygieenisen kestokannen voi pestä astianpesukoneessa. Biokomposiitin sisältämä puukuitu tuo materiaaliin puun vahvuutta sekä miellyttävän tuntuman.

Mökkiruoat kylmälaukussa kotiin

Suomalaisten kotiin ostamasta ruoasta noin kuusi prosenttia päätyy roskiin: hävikkiä syntyy vuodessa 150 miljoonaa kiloa. Pakkauksen − ja myös kannen − tärkeä tehtävä on suojata ruokaa ja auttaa vähentämään hävikkiä. Keräilykampanjassa kestokansi päätyy 10,000 suomalaisen kotiin.
 
–    Tässä pilottiprojektilla haluamme innostaa ihmisiä konkreettisiin tekoihin ruokahävikin estämiseksi. Esimerkiksi mökillä kalan kaveriksi tehty ylimääräinen kermaviilikastike on helppo ottaa mukaan kylmälaukkuun, kun päälle voi napsauttaa kannen sen sijaan, että heittäisi ylimääräisen ruoan kompostiin. Kestokantta voi käyttää pesun jälkeen aina uudelleen, sanoo Tanja Virtanen-Leppä.

SuomiAreenalla keskustellaan pakkauksista, ruuasta ja ilmastomyyteistä

Nuorten suhtautumista ilmastonmuutokseen, elintarvikkeisiin ja pakkausmateriaaleihin valottava kyselytutkimus liittyy Stora Enson ja Valion Porin SuomiAreenalla järjestämään paneelikeskusteluun ”Fiilis vai fakta? Nyt murretaan ilmastomyyttejä pakkauksista ja ruuasta”. 

Toimittaja Riku Rantalan johtamassa keskustelussa pohditaan kuluttajien arkisia ilmastovalintoja ja sitä tehdäänkö kulutuspäätöksiä faktojen vai mututiedon pohjalta. Aiheesta keskustelevat maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, Demos Helsingin Tuuli Kaskinen, Nuorten Agenda 2030:n Sofia Savonen, Valion Juha Nousiainen ja Stora Enson Seppo Parvi. Keskustelutilaisuus järjestetään SuomiAreenan Purje-lavalla keskiviikkona 17.7.2019 kello 16.00–17.00. Katso striimaus livenä tai jälkikäteen>

Lue viimeisimmät uutiset tai tutustu uutisarkistoon

Search