Siirry sisältöön
Painonhallinta

10 usein kysyttyä kysymystä laihduttamisesta ja painonhallinnasta

10 usein kysyttyä kysymystä laihduttamisesta ja painonhallinnasta
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Painonhallintaan liittyy paljon erilaisia mielikuvia ja uskomuksia. Kokosimme vastauksia kymmeneen usein esitettyyn kysymykseen. Lue alta ravitsemusasiantuntijan vastaukset.

”Ihmedieetit” ja painonhallinta?

Monien dieettien teho perustuu erilaisten ruoka-aineiden kieltoon. Kun ruokavaliosta kielletään kokonaan jokin ruoka-aineryhmä, ihminen yleensä laihtuu. Ruokavalion käydessä suppeammaksi ja yksipuolisemmaksi vähenee yleensä myös syöty kokonaisruokamäärä ja seurauksena on painon lasku. Ei siis oikeastaan ole merkitystä, minkä ruoka-aineluokan dieetti kieltää, sillä laihdutustulos perustuu vähempään ruokamäärään. Hyvin harva ihminen kuitenkaan pystyy noudattamaan tällaisia kieltoruokavalioita pitkiä aikoja. Yksipuolisella ruokavaliolla saavutetut laihdutustulokset häviävät ruokavalion palattua dieetin jälkeen takaisin ennalleen. Myös näiden erilaisten ihmedieettien pitkäaikaisen noudattamisen turvallisuus on kyseenalainen.

Kuinka eroon makeanhimosta?

Mieltymys makeaan on ihmisellä synnynnäinen ominaisuus ja kaiken makean kieltäminen ei yleensä onnistu. Makean syömisen vähentämiseen kannattaa kuitenkin pyrkiä, sillä makeat elintarvikkeet sisältävät usein paljon energiaa ja ne vievät ruokavaliossa tilaa runsaasti tärkeitä ravintoaineita sisältäviltä ruoka-aineilta.

Makean syöntiä kannattaa vähentää vähitellen – esimerkiksi viikoittainen ”herkkupäivä” on hyvä tapa. Kannattaa pyrkiä siihen, että päivittäinen perusruokavalio olisi suhteellisen monipuolinen ja pitäisi kylläisyyttä yllä hyvin. Viikonloppuina tai juhlapäivinä voi sitten herkutella hyvällä mielellä niillä herkuilla, joista itse pitää. Ja usko tai älä: kun on riittävän kauan ilman makeaa, makeanhimokin voi jopa kadota.

Laihduttavatko kevyttuotteet?

Kevyttuotteet itsessään eivät laihduta. Kevyttuotteet sisältävät kuitenkin vähemmän energiaa kuin vastaava ”normaali” tuote. Korvattaessa ”normaali” tuote kevyttuotteella annoskokoa muuttamatta voi kevyttuotteesta olla hyötyä painonhallinnassa.

Voiko hidas aineenvaihdunta selittää ylipainon?

Painonhallinnassa on pitkälti kyse energiansaannin tasapainosta kulutukseen nähden. Kulutuksen tulee olla suurempi kuin energian saanti. Hidasta aineenvaihduntaa ei ole olemassa – on vain erilaisia arkiaktiivisuustasoja ja liikkeen määrä vaikuttaa energiankulutukseen. Aineenvaihdunnan aktivointi kannattaa!

Miten saada aineenvaihdunta käyntiin?

Kokonaisuuden hallinta on aineenvaihdunnan aktivoimisessa yksittäisiä keinoja tehokkaampaa. Pidä ruoasta saatu energiamäärä riittävänä ja säännöllisenä. Kiinnitä huomiota vatsan toimintaan, ja tarvittaessa aktivoi sitä riittävällä kuidun ja nesteen saannilla. Kevytkin liikunta on omiaan aktivoimaan elimistön toimintoja.

Minulla on suuret luut, joten laihaa minusta ei saa?

Luiden paino ei selitä ylipainoa. Tutkimusten mukaan ihmisten luiden painoissa voi olla eroa muutama sata grammaa. Toisaalta ihmisten fyysisessä rakenteessa on eroja: toisilla on enemmän lihaskudosta kuin toisilla tai rasva jakautuu eri tavalla eri ihmisten elimistössä. Kehon paino riippuu elimistön energian saannista suhteessa kulutukseen.

Search