Siirry sisältöön
Painonhallinta

9 viisasta valintaa laihduttajan ruokavalioon

9 viisasta valintaa laihduttajan ruokavalioon
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Jo pienillä arkisilla valinnoilla on suuri vaikutus ruokavalion terveellisyyteen ja keveyteen. Kokosimme alle yhdeksän vinkkiä, jotka auttavat uuden kevyemmän elämäntyylin edistämisessä.

1. Säännöllinen ateriarytmi

Liian pitkät ateriavälit saavat elimistöön ”nälänhädän”. Nälkäisenä syömisen hallinta on vaikeaa ja tällöin sortuu helposti aterioiden suhteen ylilyönteihin. Syö tasaisesti 5-6 kertaa päivässä pieniä, mutta monipuolisia aterioita.

2. Proteiinia joka aterialle

Laihduttajat ja painonhallitsijat hyötyvät monipuolisesta ruokavaliosta, joka sisältää hyvälaatuista proteiinia. Riittävällä proteiininsaannilla voi edistää lihaskudoksen säilymistä laihdutuksen aikana, ja näin pitää huolta, että kropassa on mahdollisimman paljon energiaa kuluttavaa lihaskudosta.

Laihdutuksen aikana päivittäisistä aterioista olisi hyvä saada 100–120 g proteiinia, omasta painosta riippumatta. Proteiinia kannattaa nauttia tasaisesti päivän eri aterioilla. Sopiva kerta-annos on 10–40 grammaa proteiinia aterian koon mukaan vaihdellen. Kun painotavoite on saavutettu, niin painonhallitsijan ruokavalion sopiva proteiinimäärä päivässä on tavallisesti 1,1–1,3 grammaa painokiloa kohti.

3. Kuusi kourallista kasviksia

Nauti kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään 500 g päivässä eli noin 5-6 kourallista. Elimistömme ei tunnista ruoan energiatiheyttä, ja siksi syömme runsaasti energiaa sisältävää ruokaa helposti yhtä paljon kuin vähäenergiaista ruokaa. Kasvikset sisältävät runsaan vesipitoisuuden ansioista vain vähän energiaa. Kasvattamalla kasvisten osuutta lautasella saat vähennettyä ruoan energiamäärää tinkimättä ruoan määrästä. Kaikki keinot, joilla saat lisättyä kasviksia ruokavalioosi, ovat hyviä painonhallinnan kannalta.

Proteiinipirtelö sopii proteiinin tankkaukseen ennen treenejä
Proteiinipuuro on terveellinen iltapala
Search