Siirry sisältöön
Painonhallinta

Proteiini ja laihdutus

Proteiini ja laihdutus
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Laihduttajat ja painonhallitsijat hyötyvät monipuolisesta ruokavaliosta, joka sisältää hyvälaatuista proteiinia. Riittävällä proteiininsaannilla voi edistää lihaskudoksen säilymistä laihdutuksen aikana, ja näin pitää huolta, että kropassa on mahdollisimman paljon energiaa kuluttavaa lihaskudosta.

Maitotuotteiden valitseminen on helppo tapa huolehtia, että jokaisella aterialla on hyvälaatuinen proteiininlähde. Maito sisältää luontaisesti laadukasta heraproteiinia. Erilaisia proteiininlähteitä kannattaa nauttia osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja muutenkin terveellistä elämäntapaa.

Kuinka paljon laihduttaja tarvitsee proteiinia?

Proteiinia kannattaa nauttia tasaisesti päivän eri aterioilla. Sopiva kerta-annos proteiinia on 10–40 grammaa aterian koon mukaan vaihdellen. Laihdutuksen aikana on hyvä huolehtia, että päivittäisistä ruokavalinnoista tulisi yhteensä 100-120 g proteiinia, omasta painosta riippumatta. Kun painotavoite on saavutettu, on painonhallitsijan ruokavalion sopiva proteiinimäärä päivässä tavallisesti 1,1–1,3 grammaa painokiloa kohti.

Maitotuotteista proteiinia ja monipuolisesti ravintoaineita laihduttajan lautaselle

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa todetaan, että rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet ovat hyviä proteiinin, kalsiumin, jodin ja monien vitamiinien, erityisesti D-vitamiinin lähteitä. Vähärasvaiset ja rasvattomat maitotuotteet ovat loistavia valintoja myös laihduttajan ruokavalioon runsaan proteiinimäärän ja tärkeiden ravintoaineiden takia. Maidon luontaisesti sisältämässä heraproteiinissa on myös erinomainen aminohappokoostumus ja se imeytyy nopeasti.

Maitoproteiini on hyvälaatuista

Proteiini auttaa lihaskudoksen säilymisessä laihdutuksen aikana. Maitoproteiini on ravitsemuksellisesti erittäin korkealaatuista proteiinia, sillä se sisältää runsaasti kaikkia elimistön tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja. Maitoproteiini imeytyy hyvin ja elimistö käyttää sen tehokkaasti hyväksi. Maitovalmisteiden monipuolinen käyttö eri aterioilla takaa tasaisen ja riittävän proteiinin saannin päivän aikana.

Esimerkkejä laihduttajalle sopivista maitotuotteista

Valion valikoimiin kuuluu runsaasti rasvattomia ja vähärasvaisia tuotteita, jotka ovat joko täysin makeuttamattomia, vähemmän sokeria sisältäviä tai keinotekoisesti makeutettuja. Nämä ovat erinomaisia valintoja painonhallitsijan ruokavalioon.

Search