Siirry sisältöön
Painonhallinta

Tavoitteet ja motivaatio laihdutuksessa

Tavoitteet ja motivaatio laihdutuksessa
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Laihduttamisen onnistumisessa ymmärrys ravitsemuksesta on tärkeää, mutta tarvitaan myös tahtoa, selkeitä tavoitteita ja motivaatiota muuttaa jääkaapin sekä lautasen sisältöä, jotta muutoksista tulee pysyviä. Parhaat ratkaisut ovat yleensä ne, jotka sopivat omaan arkeen sekä elämäntilanteeseen, sillä niistä jaksaa pitää kiinni omassa arjessa.

Motivaatio vie tavoitteista tuloksiin

Laihduttaminen, kuten muukin omaan hyvinvointiin panostaminen, on hyvä aloittaa itsensä kuuntelemisesta. Miltä sinusta tuntuu? Millaisia muutoksia haluaisit saada aikaan, ja miksi? Tavoitteeseen voi liittyä myös ajatus siitä, millainen haluaisit tulevaisuudessa olla ja mitä tehdä. Mikä on toisin, mikä on säilynyt ennallaan? Tai haluaisitko ehkä toteuttaa jonkin haaveen? Jos haluat pudottaa painoasi jaksaaksesi lähteä vaellusretkelle, niin lähde pienelle kävelylle metsään jo tänään. Elämä ei ala vasta sitten kun, elämä on nyt!

Kaikki alkaa tavoitteista

Painonpudotuksessa kannattaa asettaa itselleen innostava päämäärä ja realistiset tavoitteet. Kokeile pilkkoa tavoitteesi vielä mahdollisimman konkreettisiksi välitavoitteiksi ja teoiksi. Laihtuminen saattaa alkuun olla helppoa, mutta sitten tulee mutkia matkaan ja hyvä kehitys pysähtyy. Paino ei enää putoa, tai kilot alkavat kertyä takaisin. Motivaatio joutuu koville. Konkreettisuus auttaa ylläpitämään motivaatiota silloinkin, kun arjen vastoinkäymiset haastavat painonhallinnan. Ja vaikka tuloksia ei olisikaan joka viikko näkyvissä, pienet onnistumiset tavoitteen suuntaan auttavat huomaamaan, miten paljon olet jo saavuttanut.

Tartu kahvakuulaan
Äiti poikansa kanssa kanssa lumikenkäilemässä

Search