Siirry sisältöön
Suositukset

Terveelliset herkut ilman huonoa omaatuntoa

Terveelliset herkut ilman huonoa omaatuntoa
Anne-Mari Ottelin
TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti

Aamu-urheilua ja kasvisruokaa rakastava ravitsemusterapeutti, jonka lasten lempiruokaa on lihapullat.

Pieni herkuttelu kuuluu elämään: herkut kruunaavat juhlahetket ja piristävät välillä arkea. Mutta miten valita herkut järkevästi? Entä onko terveellisiä herkkuja edes olemassa? Ravitsemusasiantuntijamme neuvoo vinkit hyvän mielen herkkuhetkiin.

Terveelliseen ruokavalioon kuuluu myös herkkuhetkiä

Terveellinen ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuvat niin arjen tavalliset valinnat kuin nautintoa tuovat herkutteluhetket. Kun ruokavalion koostaa tasapainoisesti ja monipuolisesti sekä huolehtii muutenkin terveellisistä elintavoista, voi satunnaisista herkkuhetkistä nauttia hyvillä mielin.

Suurimmalle osalle ihmisistä joustava suhtautuminen syömiseen, myös herkutteluun, on toimivampi tapa kuin tiukat säännöt ja rajoitukset. Kun sallii elämäänsä pienen herkuttelun, niin usein herkkujen vetovoima vähenee jo sillä ja herkutteluun riittää pienempikin määrä.

Jos tuntuu, että herkuttelu kuitenkin riistäytyy käsistä, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa ateriarytmi. Säännöllinen ateriarytmi pitää nälän loitolla ja auttaa jaksamaan virkeänä koko päivän. Monelle sopiva tapa on syödä 3–5 tunnin välein. Jos aterioita tai välipalan jättää väliin tai ne ovat liian pieniä omaan energiantarpeeseen nähden, makeanhimo iskee helpommin. Nälkäisenä on myös vaikeampi tehdä fiksuja valintoja.

Tip icon

Ideoita terveelliseen herkutteluun

  • Annoskoolla on väliä. Herkku voi toisinaan olla vähän tuhdimpikin, kunhan annoskoko on tarpeeksi pieni.
  • Maltillisesti sokeria sisältävä tai kokonaan sokeroimaton herkku on hyvä valinta, kun haluat karsia sokerin määrä. Kaikki PROfeel® proteiinivanukkaat sisältävät runsaasti proteiinia, ja niissä on samettisen pehmeä rakenne sekä täyteläinen maku. Osassa vanukkaita makeutukseen on käytetty maltillisesti sokeria, osassa ei ole lisättyä sokeria lainkaan (makeus tulee makeutusaineista).
  • Itse tehden saat helposti valmistettua terveellisempiä herkkuja. Kokeile alla olevia reseptejä ja nauti hyvällä omallatunnolla!

Testaa ruokatottumuksesi

Rakenna ruokavaliosi monipuoliselle ja terveelliselle pohjalle, jolloin satunnaiset herkutteluhetket mahtuvat myös mukaan. Millaiset ovat ruokailutottumuksesi?

Search