Siirry sisältöön
Urheilu ja ravinto

HIIT-treenillä puristat tunnin treenin varttiin

HIIT-treenillä puristat tunnin treenin varttiin
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Huippu-urheilijat ovat käyttäneet HIIT-treeniä jo vuosikymmeniä, mutta se on noussut arkiliikunnassa suosioon vasta viime vuosina. Kun vaihdat muutaman treenisession viikossa HIIT-treeniksi, käytät vähemmän aikaa ja voit parantaa hapenottokykyäsi sekä kuntoasi nopeammin kuin normaalilla tasatehoisella liikunnalla.

Tehotreenillä saat nopeasti tuloksia

Valitsisitko vartin treenin vai tunnin treenin, jos molemmilla saisi samat tulokset? Tietenkin vartin treenin. Ja kyllä, se on täysin mahdollinen HIIT-menetelmällä.

HIIT tulee sanoista high intensity interval training. Yksinkertaisesti sanottuna se tarkoittaa, että rauhallisen treenin väliin vedetään puolen minuutin pätkiä, joiden aikana kehosta otetaan aivan kaikki irti. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi hölkkälenkkiä, johon kuuluu 4–10 täysillä vedettyä intervallia. Näiden välillä pidetään noin 1,5 minuutin rauhallisempi osuus, jotta hengitys tasaantuu ja ollaan valmiita seuraavalle kierrokselle.

Kolme viikoittaista 15 minuutin tehotreeniä kehittää hapenottokykyä jopa paremmin kuin kolme puolentoista tunnin mittaista matalatempoista harjoittelukertaa. Tämän lisäksi intervalliharjoittelu polttaa rasvaa tehokkaammin kuin tasainen liikunta. Varoituksen sanana kuitenkin, että kaikkea kuntoilua ei kannata korvata tehotreeneillä, sillä tämä voi ylirasittaa kroppaa. Muutaman treenin viikosta voi kuitenkin helposti vaihtaa lyhyempään, intensiiviseen HIIT:iin.

Search