Siirry sisältöön
Urheilu ja ravinto

Urheilu ja palautuminen

Urheilu ja palautuminen
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Säännöllinen ja riittävän kova harjoittelu antaa elimistölle ärsykkeen kehittyä. Elimistön täytyy myös kyetä palautumaan riittävästi harjoitusten välissä, jotta fyysiset ominaisuudet kehittyisivät.

Palautumiseen tarvitaan lepoa ja täysipainoista ruokavaliota, joiden avulla lihaksisto ja verenkiertoelimistö kehittyvät ja voimistuvat. Riittämätön lepo ja ravitsemuksellisesti heikko ruokavalio voivat johtaa kehittymisen hidastumiseen, loukkaantumisiin, vastustuskyvyn heikkenemiseen ja sairasteluun sekä ns. ylikuntoon, jolla tarkoitetaan elimistön kroonista ylirasittumista. Palautuminen voi kestää muutamasta tunnista useampaan päivään ja on riippuvainen harjoituksen tehosta, kestosta ja laadusta.

Proteiinista apua lihasten kasvuun ja ylläpitämiseen

Liikunnan jälkeisissä ruokavalinnoissa on hyvä kiinnittää huomiota proteiinin ja hiilihydraattien saantiin, jotta palautuminen olisi mahdollisimman tehokasta. Kestävyyssuorituksen jälkeen tarvitaan proteiinin lisäksi myös hiilihydraatteja täydentämään lihasten energiavarastoja, joihin on syntynyt vajausta pitkäkestoisen liikunnan aikana. Voimaharjoituksen jälkeen tarvitaan erityisesti proteiineja, jotka tehostavat lihasmassan kasvua osana tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja muuten terveitä elämäntapoja.

Proteiini ylläpitää lihasten kuntoa, sillä se korjaa kovatehoisen liikunnan vaikutuksia elimistössä ja auttaa lihaksen energiavarastoja täydentymään urheilun jälkeen. Ei kuitenkaan tarvitse haluta isompia lihaksia hyötyäkseen proteiinista. Se käy tavallisen aktiiviliikkujan palautumiseen aivan yhtä mainiosti! Terveysliikkujat ja kevyesti kuntoilevat eivät kuitenkaan välttämättä tarvitse heti kevyen liikunnan jälkeen erillistä palauttavaa ateriaa tai välipalaa palautumisen takia. Fiksusti valittu välipala voi kuitenkin estää repsahtamasta herkkuihin ennen kuin on oman jääkaapin tai lämpimän aterian ääressä.

Search