Siirry sisältöön
Urheilu ja ravinto

Ravintolisät urheilijalle

Ravintolisät urheilijalle
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Ravintolisillä tarkoitetaan suun kautta otettavia tabletteja, kapseleita, jauheita ja nesteitä, joita syödään normaalin ruokavalion lisäksi. Niillä voidaan paikata ruokavalion vitamiini- ja kivennäisaineiden puutteita, mutta niiden avulla ei paranneta perusruokavalion laatua.

Mitä ravintolisät ovat?

Ravintolisiin luokitellaan mm. erilaiset vitamiini- ja kivennäisainelisät, maitohappobakteerit sekä aminohappojen, kuidun ja rasvahappojen saantiin tarkoitetut valmisteet, jotka on tarkoitettu täydentämään monipuolista ruokavaliota. Ravintolisillä ei kuitenkaan saa olla lääkkeellisiä vaikutuksia. Tuotteet ovat tiivistetyssä muodossa esimerkiksi kapseleina, tabletteina tai jauheina. Erilaisia ravintolisiä on markkinoilla hyvin paljon ja siksi niin urheilijan kuin tavallisen kuntoilijankin on hyvä tiedostaa, mistä voi olla itselle hyötyä ja mistä ei.

Ravintolisät eivät korvaa hyvää ravitsemusta

Elimistön tarvitsemien tärkeiden ravintoaineiden ensisijainen lähde on tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio. Ravintolisiä käytetäänkin usein turhaan. FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan ravintolisiä käyttävät usein he, jotka muutenkin saavat ruoastaan riittävästi suojaravintoaineita. On kuitenkin poikkeustilanteita (esim. raskaus- ja imetysaika, vegaaniruokavalio) ja ikävaiheita (lapset, nuoret ja vanhukset), jolloin ravintolisien käyttö on perusteltua.

Huippu-urheilijat käyttävät ravintolisiä usein maksimoidakseen rankasta harjoittelusta saatavat hyödyt. Parannus suoritustehossa on kuitenkin yleensä pieni ja tavallisen harrastajan tapauksessa usein käytännössä olematon. Toisaalta urheilusuorituksen jälkeinen palautumisjuoma voi helpottaa ruokailun rytmitystä ja nopeuttaa palautumista. Aktiivisesti liikkuvien tulisi kuitenkin asettaa pääpaino terveelliseen ja tasapainoiseen perusruokavalioon, jossa ravintolisät ovat lähinnä ruokailun rytmittämistä tai satunnaisia puutostiloja helpottava apuväline. Parhaimmillaan ravintolisät voivat tukea palautumista ja täydentää hyvää ruokavaliota – ja ne ovat myös käteviä käyttää.

Hyvälaatuista proteiinia tavallisista elintarvikkeista

Näistä tavanomaisista elintarvikkeista saat hyvin proteiinia päivääsi:

Search