Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Kielletyt ruoka-aineet alle 1-vuotiaan ruokavaliossa

Kielletyt ruoka-aineet alle 1-vuotiaan ruokavaliossa
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Neuvolat antavat vanhemmille hyvät ja asiantuntevat ohjeet vauvaikäisten ruokintaan. Sen lisäksi, mitä lapselle saa ja suositellaan annettavaksi, on tärkeää tietää myös sellaiset ruoka-aineet, joita tulisi välttää ennen yhden vuoden ikää.

Hedelmä- ja vihannessäilykkeet

Hedelmät ja vihannekset on hyvä tarjota tuoreina tai soseina eikä käyttää säilykkeitä. Tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa ovat parhaiten vitamiinit ja kivennäisaineet tallella. Lisäksi säilykepurkeista voi liueta metalleja ja muita haitallisia aineita hedelmiin ja kasviksiin.

Hunaja

Hunajassa saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä, jotka ovat aikuiselle vaarattomia, mutta voivat alle yksivuotiaille kehittymättömän vastustuskyvyn takia aiheuttaa imeväisbotulismiksi kutsutun vakavan ruokamyrkytyksen.

Idut

Tuoreita ituja ei suositella salmonellavaaran vuoksi lapsille. Ituja voidaan käyttää kuumennetuna.

Kaakao, kahvi ja tee

Raakakaako ja kaakaojauhe sisältävät korkeita kadmiumpitoisuuksia, eikä niitä suositella alle 1-vuotiaille.

Kahvia ja teetä suositellaan vältettävän alle 1-vuotiaan ruokavaliossa kofeiinin ja kofeiinin kaltaisten aineiden vuoksi. Myös myöhemmässä iässä lasten kofeiinin saantia tulee rajoittaa. Yrttiteejuomia ei suositella imeväisikäisille eikä alle kouluikäisille lapsille.

Riisijuoma

Riisijuomia ei tule käyttää imeväisiässä, sillä niissä voi olla korkea raskasmetallipitoisuus. Riisiä sisältävät teolliset lastenruoat (lasten puurot ja vellit) ovat turvallisia käyttää, sillä niiden koostumus noudattaa lastenruokalainsäädäntöä. Riisijuomaa ei suositella yksinomaiseksi juomaksi myöskään alle kouluikäisille lapsille.

Kassiakaneli

Kassiakanelissa on korkea kumariinipitoisuus ja kumariini on suurina pitoisuuksina myrkyllinen aine. Tästä syystä kanelia ei tule käyttää alle 1-vuotiaiden lasten ruoissa. Myöskään 1-6-vuotiaiden lasten ei tulisi nauttia kanelia sisältäviä tuotteita päivittäin.

Lisäaineet

Pikkulasten ruokavaliossa on hyvä suosia lisäaineettomia vaihtoehtoja. Itse tuoreista raaka-aineista valmistettu ruoka on hyvä vaihtoehto myös lisäaineiden saannin kannalta. Mitä monipuolisemmin ruokavalion koostaa, sitä maltillisemmaksi yleensä jää altistuminen yksittäisille lisäaineille. Teolliset lastenruoat ovat turvallisia käyttää, sillä niiden valmistus on tarkoin laissa säädeltyä ja lisäaineita käytetään vain erityistarpeessa.

Bentsoehappoa (E 210) ja bentsoaatteja (E 211, E 212, E 213) sisältäviä elintarvikkeita, kuten mehujuomia, ei tule käyttää imeväisiässä eikä niitä suositella päivittäiseen käyttöön ennen kouluikää.

Makkara ja nakit

Makkara ja nakit sisältävät runsaasti suolaa ja nitriittiä, jonka vuoksi niitä ei suositella alle vuoden ikäisille.

Maksa

Maksaa ja maksaruokia ei suositella lainkaan alle vuoden ikäisille lapsille runsaan A-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Runsas A-vitamiinin saanti on imeväisiässä haitallista maksan ja aineenvaihdunnan normaalille toiminnalle.

Alle kouluikäisten tulisi myös välttää maksakastiketta ja -pihviä. Maksamakkaraa ja -pasteijaa suositellaan nautittavaksi enintään yhteensä 70 g/viikko (eli noin 4-5 viipaletta/viikko) ja maksalaatikkoa enintään 300 g kuukaudessa.

Merilevä

Merilevävalmisteiden käyttö ei ole suositeltavaa imeväis- ja leikki-iässä, sillä merilevä voi sisältää erittäin runsaasti jodia ja myös raskasmetalleita. Levien jodipitoisuus voi vaihdella runsaasti esimerkiksi keräämisen ajankohdasta riippuen, mistä syystä levien jodipitoisuuksista ei ole saatavissa tarkkoja tietoja pidemmällä aikavälillä.

Tip icon

Ruokaviraston sivuilta ajankohtaisin tieto ruoka-aineista, joita ei suositella alle 1-vuotiaan lapsen ruokavalioon

Tutustu suosituksiin.

Search