Ikääntyneen ravitsemus ja hyvinvointi

Vanheneminen tuo oman näkökulman ravitsemusasioihin, vaikka ravitsemussuositukset ikääntyneille ovat lähtökohtaisesti samat kuin nuoremmillekin. Yli 70-vuotiaiden ruokavaliossa korostuu yksilöllisyys.

Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen

Ruoka-annosten pienentyessä ravinnon monipuolisuus sekä riittävä proteiinin ja energian saanti ruokavaliossa korostuvat, sillä ne ovat oleellisia tekijöitä mm. lihasvoiman säilyttämisessä. Lihaskuntoa kannattaa ylläpitää oman kunnon mukaisilla harjoitteilla. Hyvässä kunnossa olevat lihakset auttavat säilyttämään liikunta- ja toimintakyvyn sekä kehonhallinnan, jolloin kaatumis- ja murtumisvaara pienenee.

Ruoki ruokahalua - ikääntyneiden liikuntaan kannattaa kannustaa

Vanheneminen, sairaudet ja lääkitys voivat heikentää ruokahalua. Myös haju- ja makuaistissa tapahtuu muutoksia, eikä ruoka välttämättä hajuaistin heikkenemisen takia maistu enää yhtä hyvin. Heikentyneestä ruokahalusta johtuen paino voi tahtomatta lähteä vanhuksilla putoamaan. Kuntoutumista ja toipumista kuitenkin edistää riittävä energian, proteiinien ja muiden tärkeiden ravintoaineiden saanti.

Fyysinen aktiivisuus yleensä kasvattaa nälkää - ruoki siis ruokahalua liikunnalla. Iäkkään on hyvä liikkua oman kunnon mukaan, mutta jo pienikin puuhailu kotioloissa tai verkkainen voimistelu voi herätellä ruokahalua. Ulkoilu ja raitis ilmakin tekevät hyvää sekä keholle että mielelle, ja on hyväksi ruokahalulle.

Riittävästi juomista

Janontunne heikkenee ikäännyttäessä, joten riittävästä nesteensaannista on pidettävä erityistä huolta. Sopiva määrä on 5–8 lasillista eli noin 1–1,5 litraa päivässä. Nestevajaus voi syntyä aiempaa helpommin, sillä korkean iän myötä kehossa on vähemmän nestettä kuin nuorempana. Nestevajauksella voi olla vakavat seuraukset: se voi johtaa verenpaineen laskuun ja kaatumiseen.

Jotta päivittäinen nesteen tarve tulisi täytetyksi, on hyvä tarjota lasillinen vettä tai muuta nestettä esimerkiksi lääkkeiden oton yhteydessä. Ruokajuomana kannattaa suosia maitoa, piimää tai kasvipohjaista juomaa, jolloin ruokavalioon saadaan nesteen lisäksi proteiinia. Maitoa ja maitotuotteita suositellaan nautittavaksi 5-6 dl päivittäin riittävän kalsiuminsaannin turvaamiseksi. Kahvia ja teetä voi nauttia kohtuudella, kunhan niillä ei korvata aterioita tai välipaloja.

Suolen toiminta laiskistuu ikääntyessä, mikä yhdessä niukan nesteensaannin ja vähäisen kuidun saannin kanssa aiheuttaa ummetusta. Nesteensaannin lisääminen ja kevyt liikkuminen auttavat vatsan toiminnassa. Tutustu myös kuitua sisältäviin Valio OLO™ jogurtteihin.

Ikääntyminen ja hampaat

Riittävästä suuhygieniasta huolehtiminen on ikääntyneellä tärkeää. Hampaiden kunnolla ja suun terveydellä on suora yhteys kykyyn syödä monipuolisesti ja siten myös vaikutus ravitsemustilaan. Hampaiden huono kunto tai niiden vähäinen lukumäärä sekä suun kuivuminen ovat yleensä suurimmat suun terveyden ongelmat, jotka vaikuttavat ravinnonsaantiin. Myös suun infektiot vaikuttavat yleisterveyteen.

Ikääntyneen ravitsemustilan arviointi
Hanna Kautiainen
Ikääntyneen aliravitsemus ja sen hoito
Hanna Kautiainen
Ikääntyvän erityisruokavaliot
Hanna Kautiainen
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›