Siirry sisältöön
Ikääntyneet

Ikääntyvän erityisruokavaliot

Ikääntyvän erityisruokavaliot
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Erityisruokavalion tarve voi johtua eri syistä. Tarve tiettyyn erityisruokavalioon tulee selvittää tarkasti esimerkiksi hoitoon saavuttaessa, ja se kannattaa tarkistaa aika ajoin, jotta mitään ruokavaliorajoitetta ei noudateta turhaan.

Erityisruokavalio koostetaan vastaamaan monipuolista perusruokavaliota, jotta energian, proteiinin ja muiden tärkeiden ravintoaineiden riittävä saanti pystytään takaamaan. Muutokset tehdään siten, että se ei myöskään vaikuta ruoan aistittavaan laatuun.

Laktoosi-intoleranssi

Maito sisältää runsaasti ikäihmiselle tärkeää korkealaatuista proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia. Jos henkilö noudattaa maidotonta ruokavaliota, on hyvä tietää, johtuuko ruokavaliorajoite maitoallergiasta, laktoosi-intoleranssista vai siitä, ettei hän pidä maidosta ruokajuomana, mutta voisi kuitenkin nauttia maitopohjaisia, runsasproteiinisia välipaloja tai ruokia, joiden valmistuksessa on käytetty maitotuotteita. Valion laktoosittomat tuotteet ja Valio Eila® tuotteet soveltuvat herkimmillekin laktoosi-intoleranteille. Tutustu laajaan Valio Eila® tuotevalikoimaan.

Search