Siirry sisältöön
Ikääntyneen ravitsemustilan arviointi
Ikääntyneet

Ikääntyneen ravitsemustilan arviointi

Ikääntyneen ravitsemustilan arviointi
Hanna Kautiainen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Perhe-elämästä ja mökkeilystä innostuva ruokaharrastaja, joka nyhjää vaikka tyhjästä päivällisen pöytään.

Huono ravitsemustila heikentää yleistä hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Ikääntyneen ravitsemustilan arvioinnin ja seurannan tulisikin kuulua automaattisena osana yleisen terveydentilan arviointiin.

Ikääntyneen ruokavalion tulisi olla monipuolinen ja tarjota riittävästi energiaa, proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita. Vajaaravitsemus heikentää yleistä hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä. Tahatonta painonlaskua on tärkeää ehkäistä, sillä menetetty massa ikääntyneillä on usein lihaskudosta.

Ikääntyneen proteiinintarve

Yli 65-vuotias tarvitsee normaalitilanteessa proteiinia 1,2-1,4 grammaa painokiloa kohti päivässä. Sairaudesta toipuvilla saantisuositus on hieman suurempi eli noin 1,5 g/painokilo/vrk. Erityistilanteissa (esim. akuuteissa stressitilanteissa, kuten leikkaus) proteiinin saantisuositus voi olla vieläkin suurempi.

Normaalitilanteessa esimerkiksi 75-kiloisen päivittäinen proteiinintarve vaihtelee näin ollen 90–105 gramman välillä. Päivän kustakin pääateriakokonaisuudesta olisi hyvä saada proteiinia 25–30 g/ateria ja loput välipaloista.

Yksilöllinen energiantarve

Ikääntyneen energiantarve on aina yksilöllinen, ja se riippuu esimerkiksi fyysisestä aktiivisuudesta ja kehon lihasmassan määrästä. Jos ikääntyneen paino pysyy entisellään, on energiansaanti kulutusta vastaavaa. Ikääntyneen energiantarvetta voidaan arvioida karkeasti seuraavilla laskukaavoilla.

kcal / painokilo
Perusaineenvaihdunta (PAV) 20
Vuodepotilas (PAV + 30 %) 26
Liikkeellä oleva tai itse ruokaileva (PAV + 50 %) 30
Sairaudesta toipuva, levoton tai paljon liikkuva 36

Esimerkiksi hiukan liikkeellä oleva 65 kg painava ikääntynyt tarvitsee energiaa 30 kcal/kg x 65 kg = 1950 kcal/vrk

Tip icon

Riskitilanteita virhe- ja aliravitsemukselle:

  • Painoindeksi alle 23 kg/m2
  • Painon putoaminen yli 3 kg kolmen kuukauden aikana
  • Akuutti sairaus, infektio tai painehaavoja
  • Leikkaus tai sairaudesta toipuminen
  • Ongelmat suunterveyden tai hampaiden/proteesien kanssa
  • Nielemisongelmat
  • Pehmeä, sosemainen tai nestemäinen ruokavalio
  • Lääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset (makuhäiriöt, kuiva suu, pahoinvointi, ripuli, ummetus)
  • Muutokset tavallisissa arkirutiineissa, kuten hoitojakso sairaalassa, kotiuttaminen sairaalasta.
Pisteet Ravitsemustila
24-30 normaali 
17-23,5 riski virheravitsemukselle kasvanut
alle 17 aliravittu

Search