Vauvat ja taaperot

Äidinmaito on parasta ravintoa vastasyntyneelle. Vauvan kasvaessa ryhdytään maistelemaan ruokia, ja taaperon kanssa jo kokkaillaan ja leivotaan. Matkustus, unirytmi tai allergiat saattavat mietityttää pienen lapsen vanhempia. Entä mitä on sormiruokailu, milloin vauvan hampaita pestään, tai kuinka tahrat saadaan irti tekstiileistä? Tällä sivulta löydät kattavan tietopaketin vauvojen ja taaperojen ruokailusta.

Imetys ja ensilusikallisia: Suosituksia vauva-ajan ruokailuun

Äidinmaito on parasta ravintoa vastasyntyneelle. Imetyksen avulla vauvalle on aina tarjolla helposti sulava, tuore, edullinen ja sopivan lämpöinen ateria. Äidinmaidosta vauva saa ensimmäisen puolen vuoden ajan kaikki tarvitsemansa ravintoaineet D-vitamiinia lukuun ottamatta. Äidinmaidon merkitys vauvalle ei ole pelkästään toimia ravintona, vaan imetyksen ansiosta vauva saa äidiltään myös läheisyyttä, lämpöä ja yhteistä aikaa.

Tältä sivulta löydät tietoa vauvojen ja taaperoiden ruokasuosituksista. Mainitut ikäsuositukset ovat suuntaa-antavia ja koskevat terveitä, normaalipainoisina syntyneitä vauvoja. Kysy neuvolastasi soveltavia ohjeita, jos vauvasi on syntynyt etuajassa tai olet huolissasi hänen kasvustaan ja tyytyväisyydestään.

Kielletyt ruoka-aineet alle 1-vuotiaan ruokavaliossa
Päivi Pitkänen
Äidinmaitoa ja ensilusikallisia: 4-12 kk vauvan ruokailu
Päivi Pitkänen
Taaperon kanssa ruokapöydässä: Yli 1 vuotiaan lapsen ruokailu
Päivi Pitkänen
Imetys ja läheisyys luovat perustan tulevalle: 0-4 kk vauvan ruokailu
Päivi Pitkänen

Vauvan ja taaperon makumaailma kehittyy

Lapsella on luontainen kiinnostus ruoan tutkimiseen ja maistamiseen. Tästä osiosta löydät käytännöllisen tietopaketin mm. lapsentahtisesta sormiruokailusta ja makukoulusta, nirsoilevasta syömisestä ja ruokarohkeuden kasvattamisesta sekä vinkkejä soseiden tekoon ja pakastamiseen. Asiaa myös lapsen hampaiden hoidosta sekä siitä kuinka saat vaatteet puhtaiksi tahroista.

Kokataan vauvanruokaa
Päivi Pitkänen
Nirsoileva syöminen
Päivi Pitkänen
Ruokatahrat pois tekstiileistä – vinkkejä lapsiperheille
Päivi Pitkänen
Lapsen makukoulu
Päivi Pitkänen
Sormiruokailu – minkä ikäisenä voi aloittaa?
Päivi Pitkänen
Maito leikki-ikäisen ruokavaliossa: kalsiumia, jodia ja D-vitamiinia
Päivi Pitkänen
Vauvan hampaiden puhkeaminen ja hoito
Päivi Pitkänen
Valio Onni® lastenruokaperhe
Päivi Pitkänen

Vinkkejä lasten kanssa matkustavalle

Mitä tulisi huomioida perheen pienimpien ruokailuista ennen matkalle lähtöä? Kuinka selviytyä kaikesta ilman suurempia ongelmia ja pitää pienimmätkin mahat täynnä ja terveenä? Tässä muutamia oivallisia huomioita lasten kanssa matkustaville. Muista pakata matkalle mukaan huoneenlämmössä säilyvät Valio Onni® tuotteet.

Matkalla lasten kanssa: käytännön vinkkejä
Päivi Pitkänen
Lapsen ruokailu matkalla, ulkomailla ja lentokoneessa
Päivi Pitkänen

Vinkkejä lapsen unirytmin tukemiseen, ja tietoja allergioista

Vastasyntynyt vauva nukkuu suurimman osan vuorokaudesta, mutta yksilölliset vaihtelut unen laadusta ja tarpeesta ovat näkyvissä jo varhain. Vauvan unirytmi kehittyy vähitellen ensimmäisten kuukausien aikana eikä siihen juuri voi vaikuttaa. Joskus myös allergiat saattavat vaikuttaa vauvan uneen. Tässä osiossa tietoa unikoulusta ja lapsen erityisruokavalioista ja allergioista.

Unikoulu ja vauvan unirytmin tukeminen
Päivi Pitkänen
Lasten erityisruokavaliot ja allergiat
Päivi Pitkänen
Lasten kasvisruokavaliot
Janita Bergström

Tehdään yhdessä: Vinkkejä taaperon kanssa leivontaan ja liikkumiseen

Leipominen on rentouttavaa ja monien mielestä jopa terapeuttista puuhaa. Yhdessä tekemisen hauskuus, leivonnan tuoksut, taikinan maistelu ja maukas lopputulos palkitsevat niin pienemmät kuin isommatkin leipurit ja tekevät päivästä kuin päivästä onnistuneen! Leipominen ja ruoanlaitto lapsen kanssa on mukava tapa viettää aikaa yhdessä. Myös pienen lapsen liikunnan riemuun on helppo mennä mukaan.

Liikuntaa leikki-ikäisen kanssa
Päivi Pitkänen
Lasten kanssa leipominen

Terveydenhuollon ammattilaisille

Tarjoamme syventävää tietoa vauvojen ja taaperoiden ravitsemussuosituksista neuvoloiden ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Lapsen painonhallinta
Päivi Pitkänen
Mihin lisäruokien aloitusikäsuositukset perustuvat
Päivi Pitkänen
Päiväkoti-ikäisten lasten ravintoaineiden saanti
Päivi Pitkänen

Tilaa Valion uutiskirje

Lasten parissa työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille maksuton uutiskirje, joka sisältää ajankohtaista tietoa lasten ravitsemuksesta, tietoa Valion maksuttomista neuvontamateriaaleista, tuotetietoja sekä ruokareseptejä.

Tilaa
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›