Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Päiväkoti-ikäisten lasten ravintoaineiden saanti

Päiväkoti-ikäisten lasten ravintoaineiden saanti
Päivi Pitkänen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Ulkoilusta ja retkeilystä innostuva herkuttelija, jonka parhaat hetket vietetään yhdessä pöydässä.

Ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi eteenpäin kuluttajille.

Ammattilainen, haluatko lisätietoa?

Tarvitsetko ravitsemustietoa työssäsi? Tilaa ravitsemusuutiskirje ja saat luotettavaa tietoa ruoasta ja ravitsemuksesta!


Materiaalipankista löydät terveydenhuollon ammattilaisten tilattavissa olevia esitteitä ja muuta materiaalia.

Lasten sokerin, suolan ja D-vitamiinin saanti puhututtaa vanhempia. Paljonko päiväkoti-ikäiset lapset saavat keskimäärin suolaa ja sokeria? Entä saavatko lapset riittävästi D-vitamiinia?

Päiväkoti-ikäisten sokerin saanti

Enintään 10 % päivittäisestä kokonaisenergiansaannista saa tulla lisätystä sokerista. Päiväkoti-ikäisillä lapsilla sokerin saanti on eri tutkimusten mukaan joko hieman liiallista tai juuri suositusten rajoissa. Vuonna 2014 tehdyssä väitöskirjatutkimuksessa lisätyn sokerin osuus energiansaannista oli lapsilla keskimäärin yli 12 E% (1). Tuoreemmassa Dagis-tutkimuksessa lapset taas saivat lisättyä sokeria ruokavaliostaan 9 E% (2).

Keskimäärin kaksi kolmasosaa lasten sokerinsannista tulee välipaloista. Maustetuista maitotuotteista lisättyä sokeria saadaan noin 16 E%. Lisättyä sokeria saadaan runsaammin viikonloppuisin kuin arkipäivisin.

Tip icon

Lisätty ja luontainen sokeri

Sokerin saantisuositus (10 E%) koskee lisättyä sokeria. Lisätyllä sokerilla tarkoitetaan sakkaroosia eli tavallista sokeria, fruktoosia eli hedelmäsokeria ja muita niiden kaltaisia sokerivalmisteita, joita käytetään makeuttamaan tuotetta. Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja ja sokeria, koska maidossa on luonnostaan maitosokeria eli laktoosia. Maitotuotteissa voi olla myös marjoista ja hedelmistä tulevaa luontaista sokeria. Osassa maustettuja maitotuotteita on myös lisättyä sokeria.

Esimerkkejä sokerikoostumuksesta:

Valio A+™ luonnonjogurtin sisältämä kokonaissokeri (4,1 g/100 g) on kokonaan maidosta luontaisesti peräisin olevaa sokeria. Tuote ei sisällä lisättyä sokeria.

Valiojogurtti® hedelmäpommin sisältämä kokonaissokeri (9,6 g/100 g) koostuu lisätystä sokerista (5,6 g/100 g) sekä maidon ja marjojen/hedelmien luontaisista sokereista (4 g/100 g). Käytännössä tämä lisätyn sokerin määrä 200 ml:n jogurttiannoksessa on noin 30 % 5-vuotiaan lapsen sokerin saantisuosituksesta. Yksi sokeripala painaa noin 2,5-3,5 g.

Search