Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Taaperon kanssa ruokapöydässä: Yli 1-vuotiaan lapsen ruokailu

Taaperon kanssa ruokapöydässä: Yli 1-vuotiaan lapsen ruokailu
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Yksivuotias voi alkaa syödä muun perheen kanssa samaa ruokaa, eikä ikään liittyviä ruokarajoituksia tässä vaiheessa enää ole. Makeita, rasvaisia ja suolaisia välipaloja kannattaa silti välttää – harva lapsi osaa niitä tässä vaiheessa oma-aloitteisesti vielä pyytääkään. Niiden asemasta onkin hyvä jatkaa tutustumista värikkäiden kasvisten, marjojen ja hedelmien valikoimaan.

Ravitsemussuosituksien toteutuminen myöhemmällä iällä helpottuu, jos jo lapsena tottuu vähäsuolaiseen, terveellisiä valintoja painottavaan ruokavalioon. Hyvin usein lapsen ruokavalion laatu kuitenkin heikkenee hänen siirtyessään perheen kanssa yhteisiin ruokatapoihin; suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa saadaan hieman liikaa. Siksi koko perheen ruokavalion laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Kokeile lautasmallia, joka on yksinkertainen ohje täysipainoisen ja monipuolisen aterian koostamiseen. Yli 1-vuotiaan lapsen lautasmallissa aterian eri osien suhteet säilyvät, mutta annoskoko on pienempi.

Monipuolinen lautasmalli

Lautasmallia noudattamalla koko perhe voi syödä samaa ruokaa. Annoskoko vaihtelee kunkin perheenjäsenen energiantarpeen mukaan. Lapset pitävät usein selkeistä mauista. Eri ruoka-aineet voi sijoitella lautaselle hieman erilleen, jotta lapsi saa mahdollisuuden tutustua uusiin raaka-aineisiin rauhassa maistellen.

  • 1/2 lautasesta kasviksia
  • 1/4 lautasesta perunaa, pastaa tai riisiä
  • 1/4 lautasesta lihaa, kalaa, kanaa, kananmunaa tai kasvikunnan proteiinipitoisia tuotteita (mm. linssejä ja papuja)
  • rasvatonta maitoa, piimää tai maidon tapaan käytettävää täydennettyä ja makeuttamatonta kasvipohjaista juomaa ruokajuomaksi
  • täysjyväleipää, kasvirasvaa sisältävää levitettä leivälle
  • kasviöljypohjaista kastiketta salaattiin
  • jälkiruoaksi marjoja tai hedelmiä
Pienen lapsen lautasmalli

”Aina ei olla ruoka-aikaan kotona. Kätevänä retkieväänä toimivat Valio Onni® puurot, jotka säilyvät huoneenlämmössä, ja maistuvat taaperon lisäksi koko perheelle.”

Search