Siirry sisältöön
Lapset ja nuoret

Lasten erityisruokavaliot ja allergiat

Lasten erityisruokavaliot ja allergiat
Päivi Pitkänen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Ulkoilusta ja retkeilystä innostuva herkuttelija, jonka parhaat hetket vietetään yhdessä pöydässä.

Allergiaruokavalioita ja muita erityisruokavalioita noudatetaan entistä enemmän, myös lapsilla. Erityisruokavalion tarpeellisuus on hyvä varmistaa, jottei ruoka-aineita rajoiteta turhaan. Lapsilla ruokavalion monipuolisuus on erityisen tärkeää, eivätkä kaikki erityisruokavaliot sovellu lapsille laisinkaan.

Maitoallergia lapsilla

Pienillä lapsilla lehmän maidosta aiheutuvat oireet johtuvat tyypillisesti maidon sisältämästä proteiinista. Tällöin puhutaan maitoallergiasta. Kouluiästä lähtien tavanomaisimmat maitotuotteiden aiheuttamat vatsavaivat johtuvat maidon sokerista laktoosista, jolloin kyseessä on laktoosi-intoleranssi. Voimakkaasti lehmänmaidon proteiineihin reagoiva vauva voi saada allergiaoireita myös äidin ruokavalion kautta äidinmaidosta. Maitoallergisen lapsen (ja imettävän äidin) ruokavaliosta karsitaan pois kaikki maitovalmisteet sen jälkeen, kun allergia on todettu lääkärissä. Omin päin välttämisruokavalioon ei kannata ryhtyä, sillä vaarana on ruokavalion yksipuolistuminen ja riittämätön ravintoaineiden saanti. Maitoallergiaepäilyssä tulee aina kääntyä lääkärin puoleen.

Laktoosi-intoleranssi lapsilla

Jos maito alkaa aiheuttaa oireita vasta kouluiässä, kyseessä on tavallisesti laktoosi-intoleranssi.Tällöin maitosokeri eli laktoosi ei pilkkoudu elimistössä, sillä sitä pilkkovan laktaasientsyymin erittyminen suolistossa on vähentynyt tai loppunut kokonaan. Laktoosi-intoleranssin tyypillisiä oireita ovat vatsaoireet: turvotus, ilmavaivat, vatsan löysyys ja vatsakipu. Laktoosi-intoleranssissa maitovalmisteiden käyttöä ei tarvitse eikä kannatakaan rajoittaa vaan oireet välttää noudattamalla laktoositonta ruokavaliota. Monista erityyppisistä maitotuotteista löytyy nykyisin myös laktoositon vaihtoehto.

”Pieni lapsi on kaikkein herkin ravintoaineiden puutoksille. Nykyisten ravitsemussuosituksien mukainen ruokavalio takaa sen, että lapsi kasvaa tasaisesti ja saa riittävästi kasvuun tarvittavia ravintoaineita.”

”Erityisruokavalioita noudatetaan nykyisin entistä enemmän, vaikka tutkimuksien mukaan ruoka-allergioiden määrä ei ole lisääntynyt.”

Tip icon

Lisätietoa erityisruokavalioista tai ruoka-allergioista

Duodecim: Ruoka-allergia lapsilla

Duodecim: Laktoosi-intoleranssi

Duodecim: Keliakia

Search