Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Kokataan vauvanruokaa

Kokataan vauvanruokaa
Päivi Pitkänen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Ulkoilusta ja retkeilystä innostuva herkuttelija, jonka parhaat hetket vietetään yhdessä pöydässä.

Kun vauva ottaa ensi askeliaan kiinteän ruoan maailmassa, hän syö vain pieniä annoksia, lusikan kärjellisen kerrallaan. Vauvan kasvaessa myös annosmäärät kasvavat. Tällöin soseita kannattaa tehdä suurempi annos kerralla ja pakastaa kerta-annoksina. Näin vauvanruokaa ei tarvitse valmistaa päivittäin, vaan tekemällä kerralla enemmän säästää aikaa ja vaivaa. Lisäksi valmiiksi pakastetut annokset pelastavat kiireisen päivän.

Vauvan matka makujen maailmaan

Kiinteisiin ruokiin tutustuminen alkaa yksilöllisesti 4–6 kuukauden ikäisenä. Ensimmäisiksi lusikallisiksi voi valmistaa vaikkapa pieniä ”makuannoksia” perunasta. Ensimmäisiksi ruoiksi sopivat vaihtoehtoisesti myös muut keitetyt kasvikset, marjat, ja hedelmät. Aluksi annoskokona teelusikan kärjellinen löysää perunasosetta riittää. Suurenna annoksia pikkuhiljaa.

Kun vauva syö enemmän, soseita kannattaa valmistaa kerralla isompi annos ja pakastaa yksittäisinä annoksina. Heitä aina kertaalleen sulatettu ja lämmitetty, syömättä jäänyt sose pois. Vauvan ruokaa ei saa koskaan lämmittää toistamiseen.

Vauvan maisteluannoksia voidaan ottaa helposti erilleen perheen tavallisesta arkiruoasta. Mausta muun perheen ruoka vasta sen jälkeen, kun vauvan annos on otettu erilleen. Suolaa ja voimakkaita mausteita ei tule käyttää alle 1-vuotiaan ruokavaliossa. Kiinteät ruoat saa notkistettua löysiksi soseiksi lisäämällä niihin vettä tai rintamaitoa.

Tip icon

Vauvan sose: vinkkejä valmistukseen

  • Käytä vain tuoreita, ensiluokkaisia raaka-aineita.
  • Esikäsittele ainekset huolellisesti puhtailla välineillä.
  • Pese ja kuori kasvikset, puhdista lihasta mahdolliset kalvot ja rasva sekä poista kalasta nahka ja ruodot.
  • Vältä ruokien ylikypsennystä; kypsennä ruoat hiljalleen keittäen alhaisella lämmöllä. Käytä kantta, ettei neste haihdu.
  • Soseita voi valmistaa mainiosti myös höyrykattilassa tai pienehköjä annoksia mikrossa; näin ravintoaineetkin säilyvät parhaiten.
  • Jäähdytä valmiit soseet nopeasti.
  • Noin 1 – 1,5 rkl liha- tai kalasosetta täydennettynä kasvis- ja / tai perunasoseella on alle 1-vuotiaalle sopiva määrä ateriaa kohti.
  • Hienonna aluksi kasvissoseet hienojakoiseksi ja tasaiseksi soseeksi haarukalla, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  • Kun vauva kasvaa, soseet voi jättää vähitellen karkeammiksi. Ruoka hienonnetaan, kunnes lapsella on riittävästi hampaita ja hän pystyy hienontamaan ruoan itse.

Search