Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Äidinmaitoa ja ensilusikallisia: 4-12 kk vauvan ruokailu

Äidinmaitoa ja ensilusikallisia: 4-12 kk vauvan ruokailu
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Äidinmaito riittää useimmille lapsille ainoaksi ravinnoksi kuuden kuukauden ikään saakka. Noin 4–6 kuukauden iässä lapsi alkaa olla kehitykseltään ja motorisilta taidoiltaan valmis maistelemaan myös kiinteää ruokaa.

Vauva kehittyy ruokailijana: ensilusikallisia 4-6 kk iässä

Äidinmaito on parasta ravintoa vastasyntyneelle. Imetyksen avulla vauvalle on aina tarjolla helposti sulava, tuore, edullinen ja sopivan lämpöinen ateria. Äidinmaidosta vauva saa ensimmäisen puolen vuoden ajan kaikki tarvitsemansa ravintoaineet D-vitamiinia lukuun ottamatta. Äidinmaidon merkitys vauvalle ei ole pelkästään toimia ravintona, vaan imetyksen ansiosta vauva saa äidiltään myös läheisyyttä, lämpöä ja yhteistä aikaa.  Lue lisää äidinmaidosta ja imetyksen hyödyistä, sekä imetyksen aikaisesta ravitsemuksesta.

Noin 4–6 kuukauden iässä vauva alkaa olla kehitykseltään ja motorisilta taidoiltaan valmis maistelemaan myös kiinteää ruokaa. ”Lusikkaharjoitukset” ja soseisiin totuttelun voi aloittaa pienillä makuannoksilla yksilöllisesti 4–6 kuukauden iässä, ja viimeistään puolivuotiaana vauvan tulisi saada maidon lisäksi muutakin ravintoa. Jos lapsi ei saa lainkaan äidinmaitoa, kiinteä ruoka aloitetaan 4-6 kuukauden iässä. Maisteluannokset annetaan vasta imetyksen jälkeen, jolloin ne eivät syrjäytä lapsentahtista imetystä.

Aloita maisteluharjoitukset teelusikan kärjellisellä ja suurenna annosta vähitellen. Kiinteiden aloitus aloitetaan kasviksista (esimerkiksi peruna, porkkana, kukkakaali, bataatti), hedelmistä tai marjoista, jotka tarjotaan hienojakoisina soseina ja jatketaan iän ja taitojen karttuessa vähitellen karkeampaan ruokaan. Kiinteisiin ruokiin tutustumisen voi aloittaa myös sormiruoalla. Lue lisää simppelistä sormiruoasta.

Ruokavaliota laajennetaan lisäämällä siihen noin 5kk iässä puuroja, muita viljavalmisteita sekä kalaa, kanaa ja lihaa. Myös pähkinää ja manteleita saa ryhtyä tarjoamaan hienonnettuna, sokeroimattomana ja suolaamattomana esimerkiksi kasvissoseen joukossa.

Noin puolen vuoden iässä pieni määrä (1 tl) lihaa, kanaa, kalaa tai kananmunaa (proteiinin lähde) on sopivasti yhdellä aterialla, noin yksivuotiaaksi saakka riittää 1–1,5 rkl lihaa ateriaa kohti. Runsas proteiininsaanti kahden ensimmäisen ikävuoden aikana on yhdistetty suurempaan painoindeksiin myöhemmällä iällä.

Muista myös päivittäinen D-vitamiinivalmisteen käyttö.

Alle vuoden ikäisille suunnatuissa käyttövalmiissa viljapohjaisissa lastenruoissa (puurot ja vellit) maitopohja vastaa koostumukseltaan äidinmaidonkorviketta. Valio Onni® valikoimasta löytyy helppokäyttöisiä valmiita puuroja erilaisilla marjoilla ja hedelmillä maustettuna. Tutustu Valio® Onni valikoimaan.

Täysimetetty lapsi ei yleensä tarvitse vettä, koska hän tyydyttää nesteentarpeensa rintamaidolla, myös kuumalla ilmalla, imetyskertoja tihentämällä.

”Jatka imetystä, sillä äidinmaito on vielä lisäruokien aloittamisen jälkeenkin vauvan tärkein ravinnonlähde. ”

Search