Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Vauvan unirytmin tukeminen ja unikoulu

Vauvan unirytmin tukeminen ja unikoulu
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Tue oikeanlaisen unirytmin syntymistä – vinkkejä lapsen unikouluun

Vastasyntynyt vauva nukkuu suurimman osan vuorokaudesta, mutta yksilölliset vaihtelut unen laadusta ja tarpeesta ovat näkyvissä jo varhain. Vastasyntyneellä ei ole vielä vuorokausirytmiä vaan pisimmät valveillaolopätkät saattavat aluksi asettua yöaikaan. Vuorokausirytmi alkaa kehittymään vähitellen ensimmäisten kuukausien aikana ja samalla vauvan valveillaoloaika kasvaa.

Tue oikeanlaisen rytmin syntymistä

Vauvan vuorokausirytmin muodostumista voi tukea pienillä toimilla heti alusta lähtien. Vanhempien oma esimerkki auttaa lasta erottamaan yön ja päivän toisistaan. Päivisin lasta aktivoidaan ja öisin syöttäminen ja vaipanvaihto suoritetaan hämärässä huoneessa ja vältetään aktivoivaa seurustelua. Alusta asti samana toistuvat iltatoimet tuovat turvaa ja auttavat lasta rauhoittumaan. Pieniä lapsia tulisi nukuttaa selällään omalla alustallaan, vanhemman läheisyydessä. Vauvan nukahtamista alkukuukausina voi tukea esimerkiksi kapaloinnilla ja suhinalaitteella (esim. white noise -ääni). Etenkään alle 3 kk ikäisen vauvan unirytmistä ei tule kuitenkaan ottaa paineita, sillä vauvan valmius rytmisyyteen alkaa kypsyä vasta myöhemmin.

Pienille vauvoille kehittyy usein nukahtamiseen liittyviä uniassosiaatioita, kuten nukahtaminen syliin, ruokintaan tai liikeeseen. Uniassosiaatioiden syntymisestä ei kannata stressaantua pienen lapsen kanssa. Assosiaatioista on kuitenkin hyvä olla tietoinen alusta asti, mikäli ne vaativat aikuisen aktiivisuutta ja niistä eroon pääseminen tulee siten myöhemmin ajankohtaiseksi.

Unikoulu avuksi arkeen

Unikoulun tavoitteena on tukea lapsen omaa nukahtamisen taitoa sekä saada aikaan muutosta heräilyä aiheuttaviin tottumuksiin, kuten uniassosiaatioihin. Pitkään kestänyt univaje verottaa vanhempien voimia eikä yhdessäolosta lapsen kanssa jaksa nauttia siten kuin toivoisi.

Ennen unikoulun aloittamista on hyvä varmistua, että lapsella on säännöllinen rytmi, eikä taustalla ole allergioita tai muuta terveydellistä yöheräilyyn vaikuttavaa tekijää. Joskus pienet muutokset esimerkiksi päivärytmissä saattavat auttaa unihaasteisiin niin, ettei unikoulua tarvita.

Tip icon

Parempi uni ilman yösyöttöjä?

Unipulmat ovat eräs tavallisimmista puheenaiheista lapsiperheissä. Lapsen kasvaessa kehitysvaiheet, hampaiden puhkeaminen ja sairastelut saattavat lisätä yöheräilyjä. Vauvan luopuminen yösyötöstä on hyvin yksilöllistä, mutta monet 6-8 kk ikäiset vauvat selviävät jo yön yli ilman maitoa. Yösyöttöjen vähentämistä tai niistä vieroittamista kannattaa miettiä, mikäli yöt ovat hyvin rikkonaisia ja syöttökertoja on useita, sillä se on tavallisin yöheräilyä ylläpitävä asia.

Search