Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Imetys ja läheisyys luovat perustan tulevalle: 0-4 kk vauvan ruokailu

Imetys ja läheisyys luovat perustan tulevalle: 0-4 kk vauvan ruokailu
Janita Bergström
ETM, ravitsemusasiantuntija

Kaurapuurosta ja ihmisistä energiaa ammentava ruokafiilistelijä, jonka tavoitteena on juosta aina vain pidemmälle.

Vauva nauttii ensimmäisinä viikkoina mielellään ihan vain rauhallisesta yhdessäolosta ja läheisyydestä. Imetyshetket antavatkin siihen ainutlaatuisen tilaisuuden.

Äidinmaito on parasta ravintoa vastasyntyneelle. Imetyksen avulla vauvalle on aina tarjolla tuore, edullinen ja sopivan lämpöinen ateria. Äidinmaidosta vauva saa ensimmäisen puolen vuoden ajan kaikki tarvitsemansa ravintoaineet D-vitamiinia lukuun ottamatta. Äidinmaidon merkitys vauvalle ei ole pelkästään toimia ravintona, vaan imetyksen ansiosta vauva saa äidiltään myös läheisyyttä, lämpöä ja yhteistä aikaa. Täysimetystä suositellaan 4-6 kuukauden ikään saakka. Imetykseen liittyvissä ongelmatilanteissa tai kysymyksissä tulee ottaa yhteyttä omaan neuvolaan.

Mitä äidinmaito sisältää?

Äidinmaito on ainutlaatuista ruokaa – juuri pienelle ihmislapselle sopivaa. Sen koostumukseen vaikuttaa mm. imetyksen kesto ja vuorokauden aika.

Rasvaa äidinmaidossa on runsaasti, keskimäärin 4 %. Imetyksen alkupuolella maito sisältää usein niukasti rasvaa, mutta loppupuolella rasvapitoisuus voi olla jo huomattavan korkea. Vauva saa yli 50 % energiastaan rasvasta.

Äidinmaito sisältää lapsen aivojen ja hermoston kehityksen kannalta tärkeitä pitkäketjuisia monityydyttymättömiä omega-3 ja omega-6 -rasvahappoja (dokosaheksaeenihappoa=DHA ja arakidonihappoa=ARA). Vastasyntyneen elimistössä näiden rasvahappojen muodostuminen on vielä puutteellista, joten niiden saaminen äidinmaidosta on tärkeää. Äidinmaidon omega-3 ja omega-6 -rasvahappopitoisuuteen vaikuttaa äidin ruokavalio, erityisesti kala-aterioiden määrä.

Search