Siirry sisältöön
Vauvat ja taaperot

Lapsen ruokailu matkalla, ulkomailla ja lentokoneessa

Lapsen ruokailu matkalla, ulkomailla ja lentokoneessa
Päivi Pitkänen
ETM, ravitsemusasiantuntija

Ulkoilusta ja retkeilystä innostuva herkuttelija, jonka parhaat hetket vietetään yhdessä pöydässä.

Lentokoneeseen vietäviin ruokiin liittyy tiettyjä säädöksiä. Samoin kauppojen tarjonta lastenruokien osalta voi vaihdella paljonkin maasta toiseen. Tässä hyviä vinkkejä lentomatkoille ja matkakohteisiin. Pienillä vinkeillä välttyy monelta harmilta.

Varaudu oikein

Jos et ole menossa tuttuun kohteeseen, etkä tiedä tarkkaan kohdemaasi lastenruokavalikoimaa, kannattaa kotimaisia, tuttuja ruokia ottaa mukaan ainakin muutaman päivän tarpeisiin. Näin saat rauhassa etsiä ruokakaupan ja kartoittaa tarjolla olevat ruokavaihtoehdot. Jos ruumaan laitetut matkatavarat sattuisivat tulemaan myöhässä, kannattaa käsimatkatavaroihin ottaa muutama ylimääräinen ruoka-annos lapselle, vaikka lentomatkojen ohjeistukset sanovatkin, että koneeseen saa tuoda vain matka-ajaksi tarkoitetut ruoat. Kaukaa viisas vanhempi varautuu kuitenkin hiukan pidemmälle.

Lapselle kotimaasta tuttu ja turvallinen valmisruoka on usein hyvä vaihtoehto, jos kovin eksoottinen tai erikoinen ruoka ei tunnu maistuvan. Uusien makujen kokeilusta ei kuitenkaan ole lapselle mitään haittaa, kunhan niihin totutellaan lapsen ehdoilla. Useissa maissa ruoan voi myös pyytää lapselle vähemmän maustettuna. Monet käyttövalmiit lastenruoat voi nauttia huoneenlämpöisinä, joten ne on helppo pitää mukana. Hedelmistä löytyy usein tuttuja makuja maisteltaviksi myös ulkomailla.

Tip icon

Vältä vatsavaivat

Ulkomailla lapsen vatsa voi reagoida vieraaseen bakteerikantaan, mistä saattaa aiheutua löysä vatsa tai jopa ripuli. Vatsataudin riskiä sekä siitä aiheutuvaa ripulia voi ehkäistä noudattamalla seuraavia ohjeita. Ohjeiden noudattamisesta ei ole haittaa kotimaassakaan matkustettaessa. Etenkin kesäkuumalla hygieniasta on hyvä pitää huolta ihan kaikilla reissuilla. Ja yhtä hyvin nämä vinkit auttavat aikuisiakin välttämään vatsaoireita matkalla.

  • Pese kädet usein.
  • Kannattaa syödä vain kuorittavia hedelmiä ja vihanneksia.
  • Ruoan tulee olla hyvin kypsennettyä: keitettyä tai paistettua.
  • Vältä pastöroimattomia maitotuotteita.
  • Pieten lasten kannattaa välttää salaatteja ja yleisesti ottaen ruokailuja seisovista pöydistä. Salaattien lisäksi etenkin majoneesia sekä huoneenlämmössä pitkään olleita maito- ja kananmunapohjaisia ruokia kannattaa välttää.
  • Juo vain pullotettua vettä ja käytä sitä myös hampaiden pesuun.
  • Katso, ettei lapsi niele kylpyvettä tai uima-altaiden vettä.
Pienen lapsen lautasmalli

Search